AVO MK4- tekst meeting Vraag (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.07.2018, 12:42 (2091 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door John Hupse †, 28.07.2018, 12:48

+6% -2% is de toelaatbare tolerantie.

Er zijn twee restricties verbonden aan de te gebruiken meter, namelijk de ingangsweerstand en de vormfactor.

De ingangsweerstand spreekt voor zich, je kan deze nabootsen m.b.v. een extra parallelweerstand in het geval dat de ingangsweerstand van de gebruikte meter groter is dan die van een AVO 8.

De vormfactor is van belang omdat deze afhangt van de soort meting. Bij een AVO 8 lees je de spanning af in volt RMS, maar de meting zelf betreft in feite het bepalen van de gemiddelde waarde. Het verschil hiertussen noemt men de vormfactor.

Wanneer je een moderne meter gebruikt kan het zo zijn dat de meting zelf b.v. een topwaarde meting is, die via een passende vormfactor uitgelezen wordt als een effectieve waarde. Met een dergelijk instrument maak je een fout wanneer je de meting uitvoert die AVO hier voorschrijft. Om die reden heeft men het hier over het gebruik van een "standardised meter".

Bij je berekeningen in de andere thread houd je hier onvoldoende rekening mee, je gaat er daar van uit dat elke AC-voltmeter dezelfde vormfactor heeft, wat zeker niet het geval is.

Ik heb zelf ook een AVO tester, deze heb ik op de door AVO aangegeven manier gecalibreerd met behulp van een Metrix MX202 (zelfde vormfactor, extra parallelweerstand aangebracht).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum