Vervanging elco’s en condensators in B5X43A/74 en B5X43A/01 (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 20.07.2018, 14:08 (2101 dagen geleden) @ Scheltes

Ik vroeg me n.l. af of ik zo'n type beige weerstand (vrij groot) zou kunnen vervangen, als dat zou moeten, door een fysiek veel kleinere bruine weerstand van dezelfde capaciteit.

Een weerstand kan eigenlijk maar 1 ding: elektrische energie omzetten in thermische energie. Of om het wat simpeler te stellen; hij houd stroom tegen en wordt daarmee warm. Dit betekent dat er vermogen wordt omgezet, van elektriciteit naar warmte. Hoe meer vermogen er wordt omgezet, hoe meer warmte er wordt ontwikkeld. Die warmte moet ergens blijven: deze wordt afgegeven aan de omgeving. Tot zover de theorie.

In de praktijk komt het erop neer dat je bij weerstanden niet alleen met de weerstand te maken hebt, maar ook met het vermogen wat de weerstand maximaal aankan. Dit vermogen wordt aangegeven in Watt. Hoe groter de weerstand van afmeting is, hoe meer warmte hij gemakkelijk kan afgeven aan zijn omgeving. Dus meestal geldt: als de weerstand groter is, kan hij meer vermogen aan (zonder stuk te gaan)

En nu de oplossing van je vraag: nee, niet zonder meer. De weerstandswaarde kan wel hetzelfde zijn, maar het vermogen van het getoonde exemplaar is kleiner dat dat van de weerstand in de radio. Kans is groot dat de weerstand, indien je hem zou vervangen, zo warm wordt dat deze stuk gaat.

Succes!

PS; bij weerstanden hebben we het vaak over weerstand en vermogen: capaciteit is iets wat bij condensatoren voorkomt.

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum