Loopantenne (Techniek Radio/TV)

door Patrick2 @, Antwerpen, 19.07.2018, 12:16 (2105 dagen geleden)

Om toch maar wat uit te proberen om wat minder last te hebben van het scherpe gebrom, heb ik op een paar uur een loopantenne met zijden van 40cm in mekaar geflanst bij wijze van proef. Een 15-tal windingen met draad van een industrieel relais en dan het overbekende kristalontvangertje, wel met een tr........versterkertje er achter aan.
De ontvangst met dit ding is niet te geloven!

[image]


In Antwerpen knalt de RTBF op 628 uiteraard binnen, maar omdat ik al vlug merkte dat het ding heel richtingsgevoelig is ben ik met de radio beginnen draaien en na ongeveer 30° draaien komt er een Britse zender door. het heeft even geduurd voor ik een "station call" hoorde, maar het blijkt Radio Caroline 648 te zijn! De scherpe brom is met deze radio ook aanwezig maar vermindert snel als er een draaggolf ontvangen wordt. BBC5 Live ontvang ik ook probleemloos en dan nog een Britse zender. Dit alles rond zo'n 11u vanmorgen.

Enfin, dit ding werkt spectaculair, bijna onwaarschijnlijk maar het is wél zo, alleen zit ik niet netjes op de middengolf: als de afstemcondensator bijna helemaal ingedraaid is hoor ik in morse ON en dan .-- (die letter vind ik niet). Duidelijk een baken.

Hier ga ik op verder met een grotere loopantenne. Ik ben benieuwd!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum