Grundig 4010 TB, piezo grammofoon element !! (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 16.07.2018, 11:31 (2105 dagen geleden) @ frans maessen
Bewerkt door John Hupse †, 16.07.2018, 11:44

Op youtube gezien hoe andere hobbyisten een piezo plaatje gebruiken

Frans, goede geschikte onderdelen zijn van groot belang, ook bij bij reparaties. Je wilt vast niet weten hoeveel onzin er op het internet te vinden is, in het bijzonder op social media zoals YouTube en op forums. De meerwaarde hiervan is meestal het amusementsgehalte, ook in dit geval.

Discussies over goede onderdelen gaan meestal over geld, maar aan het eind van je zoektocht blijkt dat je veel beter een kristalplaatje kunt gebruiken dan zo'n rond stukje blik.

Een van de redenen dat blikken plaatjes niet voldoen voor deze toepassing is de stijfheid van blik vergeleken met de stijfheid van een zoutkristal. Het metalen rondje dat je waarschijnlijk hebt gebruikt is ontworpen om te kunnen resoneren op een vaste frequentie, meestal rond de 1000 Hz. Een grammofoonelement is ontworpen om een breed spectrum van frequenties om te kunnen zetten. Minimaal 100 Hz tot 5 kHz, terwijl een Philips AG3002 nog wel wat verder komt op dit punt.

Een ander probleem met een rond blikken plaatje is dat het middelpunt het meeste trilt. Mechanisch gezien zal je dus de naalddrager moeten verbinden met het middelpunt van het rondje, terwijl je de gehele omtrek van het plaatje moet vastklemmen aan de behuizing van het element. Ben benieuwd hoe je dat mechanisch hebt opgelost, vandaar mijn vraag naar een paar fotootjes hiervan.

Wat betreft je vraag over felicitatiekaarten, hierin bevindt zich tegenwoordig een printplaatje dat is verbonden met een elektrodynamische luidspreker met een diameter van 4 cm. Op het printplaatje zit een aan-uit schuifschakelaar, twee batterijtjes en een IC. Ziet er zo uit:

[image]

Je zou de luidspreker kunnen gebruiken om je AG3002 om te bouwen naar een "moving coil" element. De batterijtjes kan je dan gebruiken om een voorversterkertje te voeden die de uitgangsspanning versterkt naar het gewenste niveau. Dit kan overigens ook via een transformator. Maar ik raad dat niet aan, zo'n luidsprekertje past niet goed in de behuizing van een AG3002, en het geheel wordt ook nog te zwaar. Is wel een leuk YouTube projectje.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum