afbuigjuk & UHF-deel 17TX250 / 17TX291 (Gezocht)

door Henk vdB @, 04.07.2018, 21:05 (265 dagen geleden) @ Elgrafoon

Zowel horizontaal als verticaal gaat het het geweldig fout waar bij het verticaal goed te zien is in het beeld mits er teletekst mee gezonden wordt.

------------------------------
In de tijd dat deze toestellen ontworpen zijn, eind jaren 50 / begin jaren 60 was er nog laaaaaang geen sprake van teletekst. De lijnen in de blanking die later voor teletekst gebruikt zouden gaan worden waren toen nog "gewoon" ZWART.


Ik zie hetzelfde effect op je foto ook op mijn 17TX210 (waar de door jou genoemde toestellen een voortborduursel op zijn).


Met andere woorden: het toestel functioneert normaal, zoals het destijds bedoeld is.


Je geeft breedbeeld weer, ook dat was er destijds nog niet. Bij 3 x 4 beelden heb je veel minder last van de teletekst frutsels in beeld, omdat je dan geen zwarte balk bovenin hebt.


Wil je de teletekst signalen niet meer zien dan zal je het toestel moeten modificeren, wat de originaliteit geweld aan doet.


Wat de UHF-tuner betreft: dit soort toestellen werd zelden achteraf van zo'n tuner voorzien, meestal gebruikte men een los UHF naar VHF converterkastje bovenop het toestel. Een originele inbouwset vinden zal moeilijk (lees: kan lang duren voor je zoiets vindt) worden.


Dan nog een paar positieve woorden: deze toestellen zijn het zeker waard om op te knappen, ze zijn heel betrouwbaar en hebben nog niet alle problemen die de latere toestellen met printplaten hadden. Ik gebruik mijn 17TX210 om de paar dagen, met een stabiele modulator op de VHF ingang. Vóór de modulator een Humax decoder, regel geluidsvolume en zenders omschakelen met de afstandsbediening van de decoder.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum