Wie herkent deze Philips radio ? (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 19.06.2018, 09:05 (2137 dagen geleden) @ Han
Bewerkt door gerard, 19.06.2018, 09:56

Was deze foto niet een paar weken geleden gemaakt tijdens een re-enactment op een veteranendag? Koud kunstje om de radio dan even van dichtbij te bekijken. En je moet rekening houden met de mogelijkheid van een gelijkend model dat historisch niet daar te gebruiken is. Zie het Buizenforum voor een eerdere bespreking van deze foto. Ik wist dat ik 'm ergens gezien had!

Hier zie je een heldere foto van een blote BX505AV (niet in kist en geen militair die ervoor staat).
Deze radio heeft een in stroken verdeelde schaal zoals je ook bij de BX594A, BX480 en soortgelijke ziet. Maar let op, de BX505AV heeft een extra band, namelijk de tropenband, en die is op de onderste rand van het bovenste schaaldeel aangebracht. Op het bovendeel van de schaal zie je dus de markeringen voor LG, MG en TB. De 505 U en A hebben die TB ook, maar de U heeft geen LG.
De karakteristieke streep onderaan in het midden is op jouw foto niet te zien vanwege de kist. Het karakteristieke witte vakje boven de bandschakelaar wordt effectief verborgen door de soldaat. Dat vakje en die streep hebben de BX505U en BX505A ook, maar die hebben een afstemoog. Al is jouw foto vrij onduidelijk om de aanwezigheid van zo'n oog uit te sluiten.
Verder heeft de BX505AV twee schakelaartjes tussen de draaiknoppen. Deze dienen om de luidspreker en het lampje uit te zetten en je vindt ze op de verwante modellen niet. Rechtsboven jouw volumeknop lijkt het wel of ik een zweem van de schijn van de schaduw van zo'n knopje zie.
De BX505AV heeft inderdaad de transparante knoppen met smalle rand als op jouw foto.
De strook waarin de knoppen zitten heeft boven de knoppen nog een naar achteren springend gedeelte waardoor het geheel hoger oogt als van bv de BX591A of BX594A.
Als de foto echt rond 1951 in Azie gemaakt zou zijn, zou dat een aanwijzing voor de BX505AV zijn, omdat die op een auto-accu kan spelen (en de verwante modellen niet). Je kunt natuurlijk wel een ander tropenmodel meenemen als de U of de A, maar die gebruik je dan binnen en niet op een auto.

Al met al denk ik inderdaad een BX505AV, waarbij het witte schakelaartje de sterkste aanwijzing zou zijn omdat de BX505U en A dat niet hebben. En die hebben juist wel een oog.
Als Philips inderdaad een radio heeft meegegeven aan soldaten zal het zeker een BX505AV zijn geweest. Gezien de gelijkenissen, gaat het dan toch waarschijnlijk om de echte radio die mee terug is gekomen en nu in dat museum staat. Als dat meegeef-verhaal een broodje aap is, een leuke re-enactment met een echte BX505AV.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum