Lumophon LM250 Musikschrank, schema en bass (Techniek Radio/TV)

door frans maessen @, lanaken, 05.06.2018, 20:20 (355 dagen geleden) @ John Hupse

Hallo John,

Frans, je schreef dat je een schema hebt dat "nauwelijks leesbaar" is. Waarschijnlijk is dat een Grundig M43ST schema geleverd door de Zwitserse website RMorg.
Even later schreef je dat "De kwaliteit van het schema is wel goed, op de PC kan ik het perfect vergroten en zelfs de kleine lettertjes lezen". Ik neem aan dat dit een ander schema is, zoiets kan immers niet tegelijkertijd "nauwelijks leesbaar" en nochtans "goed" zijn.

Als je het schema, idd van RMorg, uitprint zoals aangeleverd op A4 formaat is het inderdaad niet te lezen. Maar als ik dezelfde file op de PC of Ipad vergroot kan ik hem perfect lezen. Ik denk dat ze een scan van een A3 formaat verkleind hebben naar A4. Dus heb nu de Ipad bij de hand.

Wanneer je problemen hebt met de lage tonen die niet zijn te wijten aan de luidspreker zou ik je aanraden om het toestel eerst te repareren. Controleer ook de reparaties die in het verleden zijn uitgevoerd. In (te) veel gevallen rommelt men immers maar wat aan en vervangt men allerlei onderdelen om onduidelijke redenen door willekeurige andere onderdelen. Met alle gevolgen van dien.
Er had inderdaad in het verleden een rigoreuze uitwisseling van condensatoren plaatsgevonden. de meeste van die gele vierkante doosjes en zelfs een paar MSD condensatoren!!!!, je weet wel die kleine plaatjes!! Ik ben bijna klaar met nalopen van de waardes of uitwisselen wat ik niet vertrouw, gelijkrichter verwisseld, etc, etc

Wanneer het probleem aan de zenderkant zit, zoals je af en toe zegt, kan je er maar heel weinig aan doen. Ik zou zeggen, stem in dat geval af op een andere zender.
De zender waar ik meestal naar luister is L1. Dit is de 7de Grundig, waarvan 3 met hetzelfde toonregelblok met de 4 frequencies die je kunt regelen. Allemaal werken ze prima op dezelfde zender. De enige radio waar ik het zenderverschijnsel heb is een Blaupunkt Granada maar niet in die mate als deze Grundig. Daarom denk ik dat het in deze radio zit. Kan nog de kleine condensatoren verwisselen vanaf de basregeling naar de ECC83 pinnen 1/2/6 en 8, of misschien ergens een slecht contact? En anders een andere zender zoeken:-)


De Grundig speaker op jouw foto kan je prima repareren met een foamrand.

[image]
De rand was van foam, dat over de jaren helemaal vergaan was. Niet zo'n probleem ware het niet dat er geen kapje over de voice coil zat. Die zat/zit vol met foam stof. Heb met de stofzuiger al geprobeerd om hem schoon te zuigen. Helaas hij schraapt nog steeds als je hem op en neer beweeg. Ik durf er (nog ) geen dun plastic plaatje in te schuiven om de voice coil schoon te maken maar dat zou wel eens het laatste redmiddel kunnen zijn. En dan met een veltstrip weer monteren.


Nou lang verhaal vandaag en bedankt voor je wijze raad.

mvg
Frans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum