Grundig 960 spoeltje + gelijkrichter (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.05.2018, 11:21 (251 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door John Hupse, 13.05.2018, 11:27

mijn eerste gedachte was een ratelcondensator

de ratelcondensator (C56 bij dit toestel) zit bij radiotoestellen inderdaad vaak over de gelijkrichter. Het is in principe ook mogelijk om de ratelcondensator tussen de gelijkrichter en de nul te plaatsen.

Bij deze Grundig 960 gebruikt men de ratelcondensator C56 tevens om piekspanningen uit het lichtnet onschadelijk te maken.

dan zit hij op een voor mij onbekende plaats in de schakeling

De juiste plaats in de schakeling is direct over de gelijkrichter. Hierdoor wordt modulatiebrom vermeden en worden piekspanningen onschadelijk gemaakt. Ook op het schema is dat toch goed te zien?

[image]

Een ratelcondensator uitgevoerd als papiercondensator vervang je preventief, dus nog voordat je het toestel met het lichtnet verbindt. Wanneer je 'm weglaat kan niet alleen modulatiebrom optreden, maar kan ook de gelijkrichter het begeven. Ongeacht van wat je vindt dat "hoort", de gelijkrichter is hier immers niet van op de hoogte, en een gelijkrichter heeft ook geen normbesef.

Bij dit toestel is het metalen radiochassis direct verbonden met het lichtnet. Eventueel aangesloten apparatuur (b.v. een grammofoon) dient dus te zijn voorzien van de aanduiding "Gebaut nach VDE-Bestimmungen".

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum