Meet snoer voor BVM (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 10.05.2018, 16:54 (2172 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Bij jouw LV-76A moet dat echter 10M Ohm blijven omdat dezelfde ingang ook voor AC en Ohm metingen gebruikt wordt. En Kyortsu kop moet daarom van de 1MOhm weerstand ontdaan worden en van een 'min-draad' (bijv. direct naar de plug) worden voorzien.


Ik ken het schema van deze LV-76A meter niet, maar ik vermoed dat dit maar ten dele waar is.
De meeste buisvoltmeters zijn inderdaad voor DC 11 MΩ, voor AC en Ω metingen zit er een schuifschakelaar op de meetkop waarmee de 1 MΩ weerstand voor AC en Ω metingen wordt kortgesloten.
De Kyoritsu BVM welke ik zelf bezit heeft deze schakelaar ook.


De LV-76A wijkt in dat opzicht af van de Kyoritsu's.
De K142 en de K1420 gebruiken een aparte, wel gecombineerde AC en Ohm stekkerbus en een aparte common bus voor de min-aansluiting. Er zit dus geen schakelaar op de DC meetkop, er is ook geen noodzaak voor.
(ik heb hier 4 stuks K1420; heb ooit een K142 gesloopt en die is hetzelfde maar met een oudere vormgeving)
Bij de Leader LV-76A zijn alle ingangen echter gecombineerd over dezelfde aansluiting, zie onderstaande deel uit het schema.

[image]

Mogelijk dat in de kop van een Leader wel zo'n schakelaar zit om 1MOhm bij te schakelen voor DC metingen maar het maakt het apparaat minder gebruiksvriendelijk en is m.i ook onnodig en onwenselijk (kans op foute meting als je het schakelaartje 'vergeet'). DC calibratie van het instrument kan ook op 10Mohm plaats vinden, de totale ingangsweerstand is dan wel 1MOhm lager maar op het totaal niet moemenswaardig.

Het grote voordeel van de weerstand is dat het meetpunt niet capacitief belast wordt.

Dat de 1Mohm weerstand de invloed van ingangscapaciteit verminderd klopt maar is voor DC metingen over het algemeen niet relevant.

vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum