Nora Serenade W68 oscillator werkt niet (Techniek Radio/TV)

door gertjanrhe @, Gooi, 07.05.2018, 19:40 (2180 dagen geleden) @ John Hupse †

[image][image][image]

@ Maurice: ik heb bij Vg1 in de reeks -10 tot +10V gemeten; de versterking bleek in dat hele traject niet zo te verschillen. Bij -10V knijpt de triode af, bij +10V komt deze in verzadiging. Wat ik even over het hoofd zag is dat Ia zich keurig op 5mA laat instellen bij Vg1=-6V. Bedankt dus. Bij die -6V geeft 1vtt op het rooster 10 Vtt op de anode, dit met een PM3365A scoop gemeten. Ik heb ook wat nauwkeuriger gemeten: 1Vtt op het rooster geeft 10vtt op de anode, dit bij Ia=5mA, 30k anodeweerstand en 300VDC voeding. S=10/30k=0.33mA/V.

@Kris: je hebt gelijk dat de variaties op de anodespanning de meting beïnvloeden; bij een wisselspanning van 10Vtt gesuperponeerd op ca 150 VDC is het effect niet zo groot meen ik. Ik deed ook een meting bij Vg1=-3V met weer 1Vtt sinus er op gesuperponeerd. Ia is daarbij 6 mA, het signaal op de anode 12Vtt, dwz S=12/30k=0.4mA/V.

@John: waar heb je de Ri van de ACH1 gevonden? Op zich is het dan niet vreemd als RFT een Ra van 30k specificeert. de spanning die ik aanbied is een sinus uit een synthesizer met daarachter een filter. Ik zie niet direct waarom de uitgangsweerstand van de oscillator een rol gaat spelen?
" Hierdoor verdeelt de anodestroom van deze triode zich over deze beide weerstanden, waardoor de versterking nogmaals halveert. Het resultaat is dat de resulterende versterking van jouw meetopstelling ongeveer een kwart zal zijn van de versterking die in theorie haalbaar is. Bij een theoretische steilheid van 2 mA/volt is dit dus een kwart van 2 mA/V, te weten circa 0,5 mA /V"... deze redenatie begrijp ik niet? De triode is min of meer een door het rooster gestuurde stroombron die daarmee direct een spanning deltaIxRa produceert?

'Bij de Nora "Serenade" is gekozen voor een zelfinstellende oscillatorschakeling, dus een schakeling met een negatieve roosterspanning. De anodeweerstand is 20 Kohm, de steilheid van deze schakeling vlak voor het starten van de oscillatie is dus circa 0,8 mA/V."
Vraag: Hoe bepaal je dat de Serenade bij Ra=20K op zal starten bij 0.8 mA/V?

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum