Nora Serenade W68 oscillator werkt niet (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.05.2018, 10:47 (2173 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door John Hupse †, 07.05.2018, 11:08

wat je hebt gemeten is de versterking van het triodedeel van jouw ACH1.

Oscillator met op 0V ingestelde offset aangesloten tussen kTH 1 en G1T 6.

Ik ga er van uit dat de genoemde "oscillator" een sinusvormig signaal produceert. Omdat je hier kennelijk geen negatieve roosterspanning toepast zal versterking alleen aanwezig zijn tijdens het negatieve gedeelte van het oscillatorsignaal. Tijdens het positieve deel gaat de uitgangsweerstand van de oscillator een bepalende rol spelen, waardoor de totale versterking ongeveer halveert.

De anodeweerstand die je toepast is 30 Kohm, dus ongeveer gelijk aan de Ri van de triode. Hierdoor verdeelt de anodestroom van deze triode zich over deze beide weerstanden, waardoor de versterking nogmaals halveert.

Het resultaat is dat de resulterende versterking van jouw meetopstelling ongeveer een kwart zal zijn van de versterking die in theorie haalbaar is. Bij een theoretische steilheid van 2 mA/volt is dit dus een kwart van 2 mA/V, te weten circa 0,5 mA /V.

Bij de Nora "Serenade" is gekozen voor een zelfinstellende oscillatorschakeling, dus een schakeling met een negatieve roosterspanning. De anodeweerstand is 20 Kohm, de steilheid van deze schakeling vlak voor het starten van de oscillatie is dus circa 0,8 mA/V.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum