Loewe opta Thalia 41657, geluid niet 100% (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 01.05.2018, 21:47 (386 dagen geleden) @ Gert Wouters

Om dit toch al aardig aandikkende topic wat overzichtelijk te houden, maar even een andere paragraaf openen :-D.

Inmiddels de juiste weerstand van de voeding van de geluidstrap geplaatst. Gelijk te weten gekomen dat men in het verleden hier enorm gerotzooid heeft.

Men heeft de twee in serie staande woofers op een andere wikkeling van de eindtrafo gehangen (mysterieus, want die wikkeling is niet op mijn schema getekend) en dat geeft het platte diepgang missende geluid.
Ik sloot het even terug origineel aan en daar was mijn bass zoals het bij een buizen toestel hoort.
Ik begreep meteen waarom men die handeling gedaan heeft: uit de tweeter komt geen geluid.

[image]

C166 en C165 en tot slot R178 zijn nergens te bekennen. Raar want je kan zien dat alle originele solderingen in die tv een groene lakpunt gekregen hebben. De groene punt is aan de aansluiting van de trafo en de anode aansluiting van de PL82 zichtbaar.
Wellicht is mijn schema hier dus niet correct.

Hier is ook duidelijk aan gesoldeerd; de tweeter is verbonden met één der wikkelingen aan de secundaire kant van de trafo. Het schemaatje dat op de trafo zelf staat, laat een middenaftakking zien van de wikkeling waar op schema de twee woofers zitten. En hier heeft men de tweeter aangesoldeerd en de andere pool naar massa.

Wat ik me afvraag: eigenaardig symbool van tweeter, is dat iets speciaals? Ben in radio en geluid van destijds niet zo thuis...

Ook zal er nog wat in het geluids mf moeten gepriegeld worden, want er is vrij veel ruis te horen als men het beeld van de zender scherp stelt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum