Negatief uit gelijkrichter? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 01.05.2018, 19:28 (2181 dagen geleden)

Ik doe iets fout, maar wat? Wat kun je uberhaupt fout doen waardoor je negatieve spanning krijgt aan de katode van een gelijkrichtbuis?
Ik heb mijn bedrading meerdere keren nagekeken en verschillende meters gebruikt maar zie een negatieve spanning waar ik een positieve verwacht.

Ik maak de voeding van een Sanshin KR55 na in een RCA Victor met dezelfde buizen, om die ook op 230V te kunnen gebruiken. Hier is het schema van de Sanshin:

[image]

In feite zijn de plaatstroomvoeding en gloeidraden hier in serie geplaatst, met een bypass van een seriecondensator voor de gloeidraden. De nul van de schakeling zit nu tussen de twee belastingen in. De specs van de 35W4 worden hierbij volgens mij iets overschreden, maar Sanshin vond dit blijkbaar niet zo'n probleem en deze werkt ook al 50 jaar prima.

[image]

In de RCA staan deze twee belastingen parallel en daarom heb ik een paar draden verlegd en een condensator en een zekering toegevoegd:

[image]

En nu de uitvoering:

[image]

Linksonderaan zie je het tweeaderig bruine netsnoer mijn chassis binnenrijden. Een van de aders gaat helemaal linksonder door een gaatje naar bovenop het chassis, waar een zekering is aangebracht. Aan de andere kant van de zekering zit een blauw draadje, dat door een ander gaatje weer binnenkomt en verbonden is met pin 4 van de gelijkrichter 35W4, de meest links buisvoet. Pin 3 daarvan gaat naar pin 4 van de buis ernaast en zo staan de gloeidraden in serie. Dat eindigt bij pin 3 van de derde buis en vandaar loopt een bruine draad naar de NUL, de onderkant van de volumepot.

De andere netader gaat naar de netschakelaar, op de volumepot. De andere kant van die schakelaar was eerst geaard, maar daar heb ik nu de seriecondensator aangebracht naar de NUL, zie rode klont onder de volumepot. Deze is 2,2uF aan 630V en de andere poot is ook aan de NUL, ook bij de volumepot.
Nou de afvlakcondensator. Dat is de rode bus bovenaan, er komen twee rode draden uit en een groene. De groene zit ook aan de NUL. De ene rode gaat naar de katode van de 35W4, dat is pin 7 (daar zit hij ook al 60 jaar aan!).
Het punt waar de gelijkrichter zijn wisselspanning haalt is natuurlijk verlegd. De anode, pin 5, ZAT EERST via een 33R aan pin 4, zodat de plaatvoeding parallel stond met de gloeiketen. Maar nu heb ik die 33R via een blauw verlengdraadje ook aan de netschakelaar gemaakt.
Daarmee ontstaat toch dezelfde schakeling als de voeding van de Sanshin?

Maar het grote probleem is: als ik dit aanzet (via een gloeilamp) en ik wacht een paar seconden dan wordt de spanning op de rode elcodraden NEGATIEF in plaats van positief. Reden om de boel gauw weer uit te zetten want de elco gaat daarvan stuk natuurlijk.

Hoe ingewikkeld kan het zijn? ls ik wisselspanning aansluit op de anode van 35W4 en ik kijk op de katode pin 7, hoe kan ik dan ooit negatief zien?

Mijn vraag is: Wat heb ik fout gedaan en hoe kan ik dat oplossen?

Gerard.

(en mijn vraag is dus NIET een discussie over of deze ombouw een goed idee is)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum