Vreemde waarden bij metingen aan Grundig 8058 (Techniek Radio/TV)

door Robert2912 @, 01.05.2018, 13:19 (2159 dagen geleden)

Beste mede-hobbyisten,

Uit mijn vorige berichten weten jullie dat ik sinds januari bezig ben met de restauratie van mijn Grundig 8058 radiomeubel.
Ik heb bij eerst gestort op de restauratie van de kast, omdat het toestel zwaar beschadigd bij mij aankwam. De kast ziet er nu weer uit om door een ringetje te halen.

Ook de glasplaat was beschadigd, maar met dank aan Henk Kramer die een reserve schaal had die bijna hetzelfde was heb ik van twee glasplaten weer 1 laten maken bij een glasspecialist in Groningen.

Toen was het tijd om met de electronica bezig te gaan, omdat ik deze radio dagelijks in de huiskamer wil gaan gebruiken heb ik alle ERO papiercondensatoren en oude WIMA condensatoren vervangen door moderne WIMA MKT en MKP condensatoren. Ook alle elco's zijn vervangen. Evenals de gelijkrichter en alle buizen (de oude buizen heb ik dan mooi als reserve). De set buizen kon ik als geteste NOS exemplaren voor een redelijke prijs op de Duitse Ebay scoren ;)

Sinds dit weekend ben ik zover dat eindelijk de stekker in het stopcontact kon..
En hoera! Hij deed het in 1 keer. Het apparaat klinkt fantastich, met een zwaar, krachtig "duits" geluid. De gevoeligheid op alle banden is bijzonder goed, op een stukje draad ontvang ik vele FM stations met maximale uitslag op de (nieuwe) EM34.

Na een duurtest op de werkbank valt echter 1 ding op, en daar heb ik jullie raad voor nodig :)

Bij een "koude start" is het geluid de eerste minuten wat vervormd op FM. Met name in het hoog "slist" het geluid nogal. Het lijkt net of je niet goed op de zender staat afgestemd. Echter afstemmen op de zijbanden geeft geen resultaat. Na 5 minuten klinkt die weer perfect om zo de hele dag door te spelen. Op zich dus geen ramp zou je zeggen, maar het klopt niet..

Omdat meten=weten heb ik besloten om de spanningen eens te controleren aan de hand van het schema. Bij de ECC85 ben ik weggebleven, ik wil niets per ongeluk verbuigen in het HF gedeelte en bovendien is de ontvangst vlijmscherp en vermoed ik geen rare dingen in het HF blikje.

Ik ben begonnen bij de eerst toegangkelijke buis, de ECH81
En ik meet daar zeer vreemde waarden, die absoluut niet stroken met het schema!!

Dit zijn mijn metingen:

Anode spanning op pin 6 (Ah), volgens schema moet deze 246V zijn. Ik meet 259V, dat is een afwijking van zo'n 5%. Lijkt mij prima.

Echter, dan komt de spanning op pin 8 (At), deze moet volgens het schema 124V zijn.
Ik meet op dat punt slechts 0.2V ????!!!!

De spanning op pin 1 (G2,G4) klopt wel weer aardig, volgens het schema moet hier 82V staan. Ik kom op 93V, een afwijking van 14%. Dit is nog acceptabel denk ik?

En als laatste de spanning op pin 3 (K,S,G5), ook dit is raar.. Volgens het schema zou je hier -1V moeten meten. Ik meet echter +1.4V.

De grote vraag: hoe kan ik zo'n goede ontvangst hebben op de FM terwijl ik zulke grote afwijkingen heb in spanning op punt 8 en punt 3 van de ECH81.
Komt hier ook die vervorming weg die ik heb bij de "koude start"van de radio?

En hoe krijg ik die spanningen weer op orde? Zoals gezegd zijn alle oude ERO's en WIMA's vervangen.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Rob van der Es


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum