Controlestempel Philips beeldbuizen (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 30.04.2018, 14:29 (2186 dagen geleden) @ Otto Tuil

Zouden ze er ooit 30AX-buizen gemaakt hebben?


Ik meen me te herrinneren dat er destijds een slogan was van "Kop d'r veur, 20AX mout d'r deur". Vrij vertaald "schouders er onder, de 20AX gaat beginnen". Het waren dus 20AX buizen. Ik meende altijd dat het om de overgang ging van delta- naar in-line-kanonnen, maar het kan heel anders zitten. Of er verschillende maten werden gemaakt weet ik ook niet. Wat ik wel meen te herinneren is dat er veel export was van zwart/wit buizen naar Iran. Op een zeker moment kwam er een exportverbod vanwege de (eerste) golfoorlog. De voorraden buizen hoopten zich toen op. Zal het einde vast wel bespoedigd hebben.

Zeer interessant! In Iran was ooit een Philipsfabriek, misschien werden daar of in de opvolger ervan nog zwart-wit toestellen voor de regio gemaakt?

Het waren al inline-buizen en het meest waarschijnlijk is dat er 1 of 2 maten van de band liepen. 56cm en 66cm waren de meest gangbare, 51cm was een nichemarkt en kwam op zijn minst ook uit Engeland) . 20AX (A56-510X, A66-510X) klinkt logisch en was in 1983 ook echt verouderd. Dan zou dat mogelijk het laatst geproduceerde type zijn geweest en loonde het niet om nog machines aan te passen en bij te plaatsen voor de 30AX (A56-540X, A66-540X). Vooral de nabewerkingen (plaatsen afbuigjuk en afregelen) waren erg verschillend.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum