philips bx700A op de werkbank. (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.04.2018, 22:38 (2184 dagen geleden) @ henkk

Zo'n meter meet natuurlijk de reactantie

dat is nu zo'n halve waarheid waar ik het al over had. Jammer genoeg ga je niet in op de vraag hoe je bent gekomen tot je conclusie..

Men meet met zo'n "capaciteitsmeter" meestal met een hoge meetfrequentie (steile flanken in het tijdsdomein), waardoor de zelfinductie van een rolcondensator een veel te grote rol gaat spelen. Zoals bekend gaat het bij historische radiotoestellen niet zelden om rolcondensatoren.

Lekt de condensator nu wordt de reactantie kleiner wat resulteert in een te hoge capaciteits aangave.

dat is theorie, helaas van de koude grond. Bij een meetspanning van b.v. 5 volt (komt veel voor bij digitale capaciteitsmeters) is de parallelweerstand van een normale paraffinecondensator in meer dan 95% van de gevallen groter dan 2 Mohm. Je kunt dit eenvoudig nameten met dezelfde multimeter, zet 'm daartoe in de stand "weerstand".

Een condensator van 1000 pF heeft bij een meetfrequentie van 10 kHz een reactantie van bijna 16 Kohm. De 2 Mohm die dan parallel zou kunnen staan kan in de praktijk dus geen enkel probleem zijn (m.a.w. is te verwaarlozen).

Voor condensatoren met een hogere capaciteit dan 1000 pF is de situatie uiteraard niet anders.

In de praktijk maakt men bij het herstel van historische toestellen een z.g. "afweging". Je kan natuurlijk altijd alles vervangen (conform de heersende "ouwe meuk" theorie), of nooit iets vervangen (z.g. "museumkwaliteit" ). Een verstandige afweging is waarschijnlijk beter, er bestaan gelukkig voor radiotoestellen al jaren een paar handige vuistregels op dit gebied.

Henk, iedereen repareert natuurlijk volgens de eigen inzichten. Maar het leuke van een discussieforum is dat je je ook eens verdiept in de gedachten van een ander.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum