Loewe opta Thalia 41657 (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 26.04.2018, 22:34 (391 dagen geleden) @ Gert Wouters

Zo, vanavond anderhalf uurtje tijd en maandag wat opstartvoorbereiding genomen, dus het moment om de Thalia eens van wat prik te voorzien.

Maandag natuurlijk de eerste voorbereidingen: alle bruine Wima-blokjes verwijderd in de voeding en vervangen waar nodig. Ook een andere booster C geplaatst (zelfde bruine Wima) De ontkoppel C van de gloeidraad keten heeft zijn bekomst in het verleden gehad, bleek vandaag gelukkig. Die heeft ook de hoofdzekering naar de filistijnen geholpen.

Dus vandaag de variac eraan, klassiek verhaal: stilletjes altijd wat meer spanning geven en op een 50 V rustig even laten wennen. Na 50 jaar geen prik meer gevoeld te hebben komt het op geen 5 minuten meer aan. De ampèremeter was rustig gedaald naar lagere oorden. Logisch, want de gloeidraadketen onderbroken en de C's waren inmiddels weer spanning gewend.

Goed, gloeidraden weer aansluiten en hetzelfde verhaal. Buisjes branden en lekker doordraaien naar 220V. Wat een gegrom en jongens die gloeidraden gaan hard... Klopt niet, meteen alles weer af. Witte bol op het scherm (gelukkig geen punt). Wat is hier aan de hand?
Maar, waarom staat nu die dikke zwarte trafo tussen de netspanning...
[image]

Blijkbaar heeft de woning waar dat ding stond destijds op 110V gestaan en die trafo maakt er 220V van? Oeeepssss, wat een kemel van mij :FIR: Gelukkig meteen alles uitgezet.

Trafo er tussenuit en opnieuw proberen... Zuchtend en puffend (wat wil je na 50 jaar rust en dan eerst zo'n trap van 400V krijgen), maar goed na dat gekreun zag ik wat ik wilde zien:

[image]

En na wat friemelen met de kanaalkiezer:

[image]

Helaas nog geen geluid.

Gelukkig een lang weekend vanaf zondag. Nog vééél Wimatjes te vervangen denk ik

To be continued :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum