Vraag over eigenbouw radio (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 25.04.2018, 09:06 (2165 dagen geleden) @ joop220

Dit schema is wat vreemd vanwege de lage voedingsspanning.
Als alles op 250 volt zou werken dan zou het veel beter werken met veel hogere gevoeligheid. (Maar nu niet gelijk de spanning op gaan voeren want dan moet je nog wat meer aanpassen).

Het grote probleem met de verdere gevoeligheid zit hem in de antenne spoel L1 op de ferrit kern. Die laat zich niet afregelen en zo is je gelijkloop waarschijnlijk fout.
Om het toestel onder in de band zo gevoelig mogelijk te maken moet je de zelfinductie van de antenne-spoel zo aanpassen dat de middenfrequentie klopt. Aan de hoge kant van de band doe je dat met C2a. Als je de antennespoel niet over de ferritstaaf kan schuiven zul je nooit de maximale gevoeligheid onder in de band halen.
Als je de antennespoel zelf gewikkeld hebt en strak tegenelkaar, dan is de Q van de antennespoel ook niet erg goed. Door de windingen nu niet strak tegen elkaar te leggen maar met een afstand van ca. 1 mm dan is de capaciteit tussen de windingen wat kleiner en de Q hoger. Kruiswikkelen zou nog veel beter zijn.
Daarom raad ik je aan een ferritantenne kant en klaar te kopen, dan heb je een goede Q en je kunt de spoel over de ferritkern verschuiven.
Verder zou het nog beter zijn de antennespoel van een aftakking te voorzien. De afstemcondensator over de hele spoel en de aftakking naar het stuurrooster van de menglamp. Dan is de spoel wat minder gedempt en krijgt een hogere opslingering.
De aftakking op ca. 5-10% aan de hete kant van de spoel.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum