Zekering Z3 van de B5X72A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.04.2018, 15:42 (2193 dagen geleden) @ Henk Br.

de aanwezigheid van een zekering in het anodecircuit van een Philips radiotoestel is in veel gevallen afhankelijk van de uitvoering. In toestellen bedoeld voor Nederland ontbreekt zo'n zekering b.v. (maar niet altijd), terwijl in hetzelfde toestel voor Zweden de kans op het aantreffen van zo'n zekering een stuk groter is.

Veel meer logica valt er niet in te ontdekken, het heeft, denk ik, vooral te maken met de vraag of b.v. het achterschot van het toestel in brand vliegt wanneer de koppel- of Boucherotcondensator van een toestel een bepaalde lek en/of een bepaalde verliesfaktor vertoont.

Dit type probleem hoort nu eenmaal bij jaren '50 radiotoestellen, en heeft niet rechtstreeks te maken met de ouderdom van een toestel (hoewel men op forums hier anders over denkt). Ik kan deze stelling overigens gewoon onderbouwen, ook in de jaren '50 zelf moet dit effect al aanwezig zijn geweest. Zelfs sterker vergeleken met nu, omdat dergelijke toestellen in de jaren '50 uiteraard veel meer werden gebruikt.

Wanneer iemand rond dit fenomeen (smeulen en/of ontbranden van radiotoestellen uit de jaren '50) ooit wat testjes heeft gedaan graag even kontakt opnemen.

https://www.radiomuseum.org/images/radio/tesla_narodni_podnik/talisman_306u_197701.jpg

https://www.radiomuseum.org/images/radio/tesla_narodni_podnik/talisman_308u_592548.jpg

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum