de stroom carocel van AC 220 op 240 doen OTL radio,s.? (Algemeen)

door humfred ⌂ @, Dubai, 21.04.2018, 11:43 (2168 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door humfred, 21.04.2018, 11:59

Ik zeg zeker niet dat een OTL eindtrap met bijvoorbeeld EL84/EL86 niet mooi klinkt.
Maar het ging de fabrikanten er in eerste instantie om, de uitgangstransformator uit te sparen.
Een uitgangstransformator geeft inderdaad nadelen, maar deze waren door de fabrikanten ook vaak zelf aangehaald. Kijk eens in de meeste toestellen. Daar zit vaak een armzalig klein uitgangstrafo-tje in, zo groot als een dobbelsteen.
Zouden fabrikanten een forse kwaliteitstrafo gebruiken die ruim in het ijzer zit dan had je nagenoeg geen vervorming meer.
Ook OTL eindtrappen hebben een nadeel en dat is de condensator in serie met de luidspreker. Echt geweldig is dat ook niet.
Ook in de tijd dat deze toestellen op de markt kwamen was het een ongelukkige oplossing. De consument heeft nooit goed begrepen dat je er geen 2de luidspreker direct op aan kon sluiten tenzij je een trafo gebruikte. Ja...en dan zat je weer met een trafo en was het voordeel van het mooie geluid weer weg. :-)

Hetzelfde goldt voor de U-toestellen. Hier ging het erom om de voedingstrafo uit te sparen met weer een hele waslijst van nadelen met werkelijk geen enkel voordeel, behalve de prijs. En als je pech had, kreeg je ook nog een forse opdonder van zo´n ding. :-D :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum