Loewe Opta, waar komt die merknaam vandaan? (Algemeen)

door Jeroen Landman. @, Hollands Kroon, 17.04.2018, 03:01 (2191 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

Waarom een nieuw radiomerk introduceren in zo'n onzekere tijd?

In Duitsland waren er al enkele fabrikanten van radio's sinds de machtsovername van de nazi's hun bedrijven kwijt geraakt.

Manfred Aron, fabrikant van de Nora radiotoestellen en eveneens Joods, was meermalen in een concentratiekamp gevangen gezet en mishandeld sinds 1935. Zijn bedrijven werden afgenomen en aan Siemens verkocht waarna de familie Aron naar Amerika mocht vluchten.

De firma Reico was ook een bedrijf met Joodse eigenaren, zei waren na de machtsovername door Adolf Hitler direct gevlucht met de blauwdrukken en de kas.
In 1933 nog verschenen de eerste Técalemit radio's in Frankrijk met Reico chassis of volledige Reico ontwerpen die nu als Técalemit radio op de markt kwamen.
Técalemit gebruikte al een Reico chassis in hun type T40 sinds 1932.

Loewe was ook een "Joods bedrijf" waar de nationaal socialisten "maatregelen" tegen namen, met weinig succes want de eigenaren waren goed voorbereid en bovendien vrij machtig in de opkomende televisietechniek.

Het "nieuwe merk" Opta.

David Loewe had hier inspiratie voor opgedaan in Amerika, daar was "badge-engineering" de normaalste zaak van de wereld en uit enkele grote fabrieken rolden diverse "merken" of dat nu automobielen, radiotoestellen of welk industrieel vervaardigd product dan ook betrof.

-de naam Loewe was enigszins buiten beeld omdat de radio's als Opta werden geadverteerd.
-de kwaliteit was uitmuntend.
-de vormgeving was smaakvol en hoogst modern.
-de stroomlijn-vormgeving en strakke aluminium lijsten sloten mooi aan bij de sportiviteit van de Olympische Spelen.

De vormgeving is van de hand van een architect van het Bauhaus design centrum wat reeds door de nazi's gesloten was.

De introductie van deze exclusieve lijn van radio's was niet geheel toevallig gelijktijdig met de Olympische spelen in Duitsland.

Op de achterwand van de Opta toestellen staat overigens ook gewoon "Radio A.G. D.S. Loewe"
tot 1940.

Die bedrijfsnaam was feitelijk een "lege bv" omdat de aandelen en patenten al ondergebracht waren in de VS, Groot Brittannië en Zwitserland via moederbedrijf "Loewe Radio Incorporated"

Een bijzonder goed doordachte zet dus, deze Opta radiotoestellen.
Feitelijk zetten de broers Loewe de nazi's enorm voor schut door precies te voldoen aan hun eisen en er nog aan te verdienen ook:OK: :-D

Groet, Jeroen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum