MBLE stereoversterkervraag ivm oscilleren (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 02.04.2018, 22:04 (2213 dagen geleden) @ francois129
Bewerkt door soundman2, 02.04.2018, 22:43

Je mag mijn bijdragen dan niet erg sympathiek vinden, maar het verwisselen van de anodeleidngen of de aansluitingen aan de secondaire zijde van de trafo gaf ik meteen al in de eerste bijdrage aan als oorzaak waar door de versterker zou kunnen genereren. Als je niet voortdurend je eigen gelijk probeerde te halen en een eenvoudig proefje had gedaan, was de hele discussie overbodig geweest.
Persoonlijk zou ik gaan voor het corrigeren van de anode/schermroosterleidingen, omdat de 7 Ohm aanpassing niet het midden van de secondaire winding is. De impedantie tussen de 7 Ohm en de 15 Ohm tap is nl niet zoals soms gedacht wordt 8 Ohm. Door de verkeerde taps voor de luidspreker te kiezen, zal de uitgangsspanning nog maar ca de helft zijn en daardoor wordt het uitgangsvermogen bij gelijkblijvende belasting tot een kwart gereduceerd.
Je kunt het eenvoudig controleren. Stuur de versterker uit met een toontje van 1KHz . meet welke tap t.o.v. de middelste aansluiting van de secondaire de hoogste spanning af geeft. Tussen die twee moet een 7 Ohm luidspreker worden aangesloten.

Of er een fout in de bouwtekening zit kan ik niet van hieruit beoordelen.
Ik heb wel tekeningen gevonden van de trafo's, maar daar staat het startpunt van de windingen niet op en dat is cruciaal om de fase te bepalen aan de uitgang. In Philips schema's kwamen veel tekenfouten voor, maar voor de tekening bij een bouwpakket lijkt me dat zeer kwalijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum