Vereniging van verzamelaars groeit explosief (NVHR) (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.03.2018, 19:53 (2209 dagen geleden) @ Roland Huisman

Een van de dingen die die de laatste 30 jaar zijn veranderd is de samenstelling van de doelgroep "mensen die bezig zijn met oude radio's en dergelijke".

In 1988 was dat nog een vrij homogene groep, die zich vooral bezig hield met het verzamelen van Philips toestellen van voor de oorlog. Vaak waren dat mensen die ook nog een beroepsmatige binding hadden met dit onderwerp.

Tegenwoordig gaat het om een zeer diverse groep. Sommigen zijn vooral bezig met de techniek, anderen gaat het om jeugdsentiment, terwijl nog weer anderen een oude radio of tv zien als een "conversation starter". De "technische" groep heeft vaak een ruime verzameling, terwijl de anderen meestal een veel kleiner aantal toestellen hebben verzameld.

Een tweede verschuiving die je ziet is de bereidheid om zelf tijd en energie te steken in deze hobby. Veel verzamelaars vinden het tegenwoordig een uitkomst wanneer er iemand anders beschikbaar is om de toestellen te herstellen. Ook het zoeken naar onderdelen wordt liever uitbesteed, al was het maar omdat de benodigde kennis hiervoor grotendeels ontbreekt.

De derde verschuiving is de toename van het aantal verzamelaars, en de daarmee gepaard gaande toename van het aantal radiobeurzen en -markten. Het verzamelen van niet-Philips toestellen is nogal toegenomen, terwijl het verzamelen van toestellen van na de oorlog in 2018 eerder de regel is dan de uitzondering.

Verder is het internet definitief onderdeel gaan uitmaken van de radiohobby. Social media spelen hier de hoofdrol, en omdat het ook op het internet gaat om groepjes met een heel verschillende belangstelling zijn er daar vele kleinere en vaak wat gespecialiseerde groepjes actief. Op zich natuurlijk een prima zaak. Specialisaties zijn b.v. Philips MFB, bandrecorders, televisietoestellen, (PA)-versterkers, grammofoons enz.

Je kunt hier best wat krantenkoppen bij verzinnen, maar inhoudelijk gezien is dit wat er volgens mij speelt. Overigens blijkt uit het krantenartikel dat het aantal NVHR-leden sinds 1988 is verdubbeld. Mooi toch?

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum