MBLE stereoversterkervraag ivm oscilleren (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 30.03.2018, 18:01 (2212 dagen geleden) @ francois129

Het is op de foto niet te zien, maar de nieuwe cinch chassis delen behoren geen enkel contact te maken met het chassis en moeten geaard worden op de oorspronkelijke plaats. Die vergulde dingen zien er wel mooi uit, maar presteren niet beter dan de gewone vernikkelde exemplaren en het oscilleren stopt er ook niet mee.. Eens in de tien jaar een keer opnieuw insteken is voldoende.
Open gebarsten elco's uit die tijd heb ik nooit gezien. Wel exemplaren waarvan de afdichting was uitgedroogd en het electroliet verdampt. Overigens is een afwijking van 20 % helemaal niet bijzonder. Nieuwe elco's hebben ook toleranties van 10 tot 20 procent.
Bij de keuze van een condensator wordt een waarde berekend en vervolgens de eerst hogere waarde gemonteerd.
Valt de berekening uit op bijv, 12uF en zit die niet in de reeks, dan wordt de volgende uit de reeks gekozen, dus 15uF. Een terugval van 20% levert 12uF op, dus niets aan de hand.
Als de versterker vooraf ook al oscilleerde, dan toont dat wederom aan dat het zomaar uitwisselen van onderdelen vrijwel nimmer een gerepareerd toestel oplevert. Dat is al meer dan eens geschreven op dit forum.
Oscilleren kan op een hoge of lage frequentie gebeuren. Laagfrequent oscilleren kan door bijvoorbeeld slecht geaarde elco's in de voeding. Zonder wat te slopen, kun je gewoon met een extra elco parallel testen of dat aan de orde is. Soradisch komt het voor dat bij de dubbele electrolieten het inwendige aardcontact verbroken is. Dat is wel te kontroleren.
Hoogfrequent oscilleren, gaf ik al een paar mogelijke oorzaken aan.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum