Buizen als reserve? (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 29.03.2018, 19:19 (2191 dagen geleden) @ Bjorn

Je begint verkeerd. Wat je in deze serie toestellen moet controleren:
De teercondensatoren. Met name ratelcondensator (indien aanwezig), koppelcondensator naar eindtrap en de condensator van anode eindbuis naar massa.
Voedingselco. Zal nog in orde zijn als die niet opwarmt, geen korstjes heeft rond het overdrukventiel op de bovenkant, en het toestel niet bromt.

Een boel termen die je wellicht niet kent, maar je zult ofwel je moeten inlezen (zie tips & trucs) of de voorzorgsmaatregelen door een ervaren reparateur moeten laten doen.

Als je dat niet doet, hebben nieuwe buizen geen zin omdat je ze razendsnel verslijt door defecte bovenstaande. Defecte teercondensatoren zijn meer regel dan uitzondering. Die fout hoeft niet meteen te betekenen dat het toestel niet speelt, maar het is precies hetzelfde als rijden met ene auto met aanlopende remmen. Het rijdt, maar je helpt er je remmen mee om zeep, je motor raakt overbelast en je moet je remmen 10x zo snel vervangen.

Dat gezegd hebbende - buizen gaan een eeuwigheid mee, nieuwe buizen hoef je niet op voorraad te leggen tenzij je het toestel 8 uur per dag, 7 dagen per week laat spelen, en dat 10 jaar lang.
Uitgezonderd de EM34. Die is na enkele duizenden uur wel z'n groene licht kwijt, maar dat kan voor de werking verder geen kwaad.

Je kan er ieder merk buis in zetten. West-europese merken zijn het best. Moderne productie is wisselend. Maar in radio's zoals dit draaien ze niet op het uiterste van hun kunnen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum