Afregelen BX390A (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 29.03.2018, 17:59 (2219 dagen geleden) @ kris

Wanneer de afregeling niet duidelijk is helpt misschien de onderstaande tekening van de schalen van de Philips BX390A:

[image]

De ontvangstfrequenties waarop hier wordt afgeregeld zijn in zwart aangegeven, de oscillatorfrequenties (ook van de bijbehorende spiegels) in rood.

Ik kan me maar moeilijk inbeelden hoe je binnen een continue band van boven naar onder (of omgekeerd) de oscillator kan wijzigen zonder dat er een serieuze knoop in de ontvangst zit.

De oscillatorfrequentie wordt continue over de schaal gewijzigd. De schaal zelf vertoont echter een eigenaardigheid. Voor de KG2 schaal (a. op de tekening) geldt dat er een extra ruimte van 904 kHz zit tussen de 30 en de 40 meter band. Voor de KG1 schaal (b. op de tekening) geldt dat er een extra ruimte van 904 kHz zit tussen de 25 en de 30 meter band.

Op deze manier wordt de door jou veronderstelde "knoop" vorm gegeven. Er is dus geen sprake van een discontinuiteit binnen een band, wel binnen de schaalindeling.

Het zal duidelijk zijn dat het doel van deze exercitie is om de spiegels op een simpele manier zo ver mogelijk uit elkaar te trekken. Dit lukt uiteraard niet voor alle ontvangstcondities.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum