Afregeling kathode Wien Bridge oscillator BEM004 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.03.2018, 09:42 (2221 dagen geleden) @ pvanos

prima gedaan!

Wat je eigenlijk doet met deze afregeling is de open-lusversterking afregelen op een door de ontwerper van het toestel vooraf bepaalde waarde.

Wanneer je in plaats hiervan zou afregelen op een minimale vervorming (zoals wel wordt aanbevolen op forums) is de stabiliteit van de oscillator per definitie onvoldoende. Minimale vervorming betekent namelijk dat je te dicht bij een open-lusversterking zit van 1x, zodat de stabiliteit onvoldoende wordt (te geringe versterkingsmarge).

De benodigde marge hangt af van de gevoeligheid van de schakeling voor variaties in voedingsspanning, temperatuur, vochtigheid enz. Dit is eigenlijk niet goed te bepalen tijdens het afregelen, vandaar dat je in dit geval het beste af bent met de door MBLE verstrekte afregelprocedure.

Hoe stabieler de open-lusversterking is van zo'n oscillator hoe lager je de versterking kunt instellen en hoe minder vervorming er zal optreden. Bij een versterking van precies 1x is de vervorming minimaal, maar zal de oscillator helaas niet meer betrouwbaar kunnen oscilleren.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum