17TX123U-00 "start" sloom op (Techniek Radio/TV)

door Roland L ⌂ @, Born, 20.03.2018, 19:40 (2201 dagen geleden) @ dexx

Ik wil op een paar opmerkingen even reageren....

Op https://kraltp.home.xs4all.nl/Tips-en-trucs/televisie/#stip staat vermeld dat het verschijnen van een witte stip na het uitschakelen vaker gebeurd bij toestellen van 1950 jaren 50 en dat dit niet zo'n kwaad kan. Het valt me vaker op dat er zeer tegenstrijdige berichten op dit forum staan want dat geeft beginners (zoals mij) onduidelijke informatie.

Het vragen of "ter plekke" iemand wil komen om eens naar het toestel te kijken is iets wat wel degelijk nog gevraagd kan worden. Er zijn nog steeds mensen die dat nog wel eens doen. Vragen staat vrij, toch? Vrij recentelijk heeft een professional een paar uurtjes bij mij thuis meegekeken, gemeten en gesoldeerd aan mijn 17TX112, met als gevolg dat het toestel nu weer werkt.

Dan even een technische vraag, in de reacties wordt gemeld dat de NTC wel eens de oorzaak kan zijn van het traag starten. Nu heeft mijn 17TX112 dit verschijnsel ook wel, net zoals de witte stip. Niet zo erg als de TV van dexx, maar toch. In de 17TX123U is de NTC makkelijk te vinden in het schema. In het schema van de 17TX112 staat deze niet zo duidelijk aangegeven (of er zit zelfs helemaal geen NTC in het gloeidraad circuit, dat kan natuurlijk ook). Kan iemand mij aangeven of mijn toestel inderdaad geen NTC bevat in het gloeidraad circuit? Ik heb de spanning over de gloeidraad van mijn beeldbuis overigens nog niet gemeten....


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum