TECH TE-20 meetzender; vervormd signaal (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.03.2018, 14:43 (372 dagen geleden) @ John Hupse

Leader LSG10
De kathodevolger is tevens de modulator, deze werkt als een klassieke roosterdetector

Hierover heb ik wat vragen, want mijn LSG10 geeft niet zo'n mooi gemoduleerd plaatje als bij jou. Ik denk dat bij mij de modulatie veel te sterk is want het RF signaal verdwijnt helemaal in de dalen. Maar helaas zegt het schema niets over gelijkspanningen en stromen.

Ik pak het schema er even bij en zie dat pinnen 1 2 en 3 van de 12BH7 een triode-versterkertje vormen. Op het rooster, pin 2, komt via een C-tje van 3MMF (is dat 3pF) het HF signaal vanaf de anode de andere triode binnen. Het LF signaal komt vanaf de anode van de 6AR5 via een koppelcondensator en drie weerstanden. Kun je dan spreken van additieve menging van HF en LF op pin 2?
Dan moet die triode toch wel enige nonlineariteit hebben om modulatie te krijgen. Een roosterdetector heeft dacht ik meestal de katode geaard zodat er geen bias is. Maar hier heeft hij wel een weerstand van 2k in de katodeleiding (en het rooster is voor gelijkspanning geaard) dus werkt het hier met negatieve roosterinstelling. Dan moet je wel een vrij sterk LF signaal hebben? Hoeveel volt LF moet ik daar ongeveer zien op die pin 2?

Tenslotte, er is wel een LF sterkteregelaar, maar die regelt niet de modulatie. Alleen de sterkte van het LF out signaal. De modulatiediepte is dus vast... of zie ik dat verkeerd?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum