Dynacord eminent emt (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 11.03.2018, 12:07 (278 dagen geleden) @ Steef
Bewerkt door Anton van den Oever, 11.03.2018, 12:25

In deze versterker hebben de eindbuizen vaak een zwaar leven, afgezien van elektrische belasting hebben ze ook mechanisch wel het een en ander te verduren door het gesleep ermee, of hebben ze dat in ieder geval gehad in het verleden.
Reden dat er nog wel eens wat met de instelpotmetertjes aan de hand wil zijn.
Als het lopertje even geen contact maakt, staat de betreffende buis zonder negatieve roosterspanning en is het snel afgelopen met je dure buizen.
Ik heb dat meermaals gezien, soms was ook om onbekende redenen een buis gesneuveld en kon er geen directe oorzaak voor worden aangewezen.
Het beste is dan ook om deze instelpotmeters te vervangen door nieuwe exemplaren van goede kwaliteit.
Verder raad ik je ook aan om de schakeling iets aan te passen, door de weerstand R63 op te spitsen in 3 stuks 4,7 kΩ, de lopertjes van de instelpotmeters aan de top ervan te verbinden en de weerstand 54 op te spitsen in 2 stuks 4,7 kΩ kunnen de buizen nu nooit meer zonder negatief komen te staan.
Het lijkt me dat je wat minder ervaren bent en daarom heb ik er even een krabbeltje van gemaakt:

[image]

Indien het lopertje van een van de potmetertjes nu even geen contact maakt hangt het rooster van de betreffende buis gelijk aan maximaal negatief en wordt de buis een heel eind dichtgedrukt en dus veilig gesteld.
De versterker zal in dit geval wel behoorlijk vervormen maar de boel blijft wel heel.
Voordat je nieuwe buizen plaatst, stel je eerst de negatie roosterspanning op maximaal negatief, dit zal ongeveer -48V zijn, het instelbereik is dus iets kleiner geworden)
Let ook op de draairichting en onthoud dat.
Na het plaatsen van de buizen en het inschakelen stel je rustig en met kleine stapjes om en om de buizen in totdat je het gewenste instelpunt hebt bereikt.
Met de aangegeven 48 mA staan de buizen op maximale dissipatie, met iets minder (35 á 40 mA) staat de versterker wat meer in klasse B.
Gehoormatig ga je dat waarschijnlijk niet horen, maar het komt de levensduur van de buizen een heel stuk ten goede.
Na een paar uur weer even meten en zo nodig bijregelen, na de eerste 40 á 50 uur verloop de instelling niet zoveel meer.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum