Herstellen van het kapje van een aluminium luistervinkje (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 27.02.2018, 13:11 (2243 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Al eerder heb ik aangekondigd dat ik een afgebroken kapje (of dakje zoals u wilt) van een Philips 37A-46 wilde herstellen en dat is inmiddels naar tevredenheid erg mooi gelukt.
In het kort wat er aan de hand is: het kastje en ook het dakje van een 37A-46 luistervinkje uit 1945/46 is gemaakt van een oerdegelijke sandwich constructie, gemaakt van ca. 2,5 mm dik triplex dat aan beide kanten onder hoge druk is verlijmd met 0,4 mm dun aluminiumplaat. Totale dikte van de sandwich plaat is dus 3,3 mm.

De legende doet vermoeden dat het vliegtuigplaatwerk is dat in 1945 door de bezetter is achtergelaten, maar nooit heb ik een bewijs daarvoor kunnen vinden. Feit is wel dat het een enorm sterk verlijmde constructie is die anno 2018 nog steeds kan wedijveren met moderne lijmsoorten, wat van het Philips triplex uit 1945 niet gezegd kan worden.

Om de ronding over het "leeslampje" uit een vlakke sandwichplaat te kunnen maken werd de plaat aan de onderkant om de 4 mm ingezaagd, gebogen en van lijm voorzien. Dat ging goed tot dat het kapje gebruikt werd om de radio er aan op te tillen. Dan brak het kapje meestal af en zie hier het resultaat:

[image]

Het afgebroken stukje materiaal is destijds meestal verdwenen in de zinken vuilnisemmers van toen en daarom heb ik het hersteld met 0,4 mm dik aluminiumplaat en een 5-tal laagjes op elkaar gelijmd beukenfineer van 0,5 mm dik en het resultaat na heel veel hobby uurtjes is werkelijk erg mooi geworden. Ik ben een ouwe zeikerd als het om kwaliteit gaat en probeer dat altijd over te dragen aan jonge buizenradioliefhebbers om altijd kwaliteit na te streven maar dit is erg mooi gelukt vind ik zelf:

[image]


[image]
geworden.

Ik moet alleen nog even mijn best doen om er een fatsoenlijke verhaal en een samenvattende fotoreportage van te maken. Want ik weet zeker dat er nog veel meer 37A-46 luistervinkjes zijn met een afgebroken kapje. En wie weet draagt mijn verhaal dan bij aan een mooier luistervinkje dan degene met een afgebroken kapje;-) .

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum