Alternatief 6E5C voor Philips GM7628 signal tracer (Techniek Radio/TV)

door pvanos @, Opbrakel - België, 22.02.2018, 21:54 (2247 dagen geleden)

Ik heb momenteel een GM7628 op de werkbank, met een ooit door iemand zelfgemaakte buisvoetadapter om een (Russische?) 6E5C elektronenstraalbuis te gebruiken, ipv de originele EM4.
Omdat ik op geen enkele manier een afbuiging zag, zeker niet in de stand AVC, heb ik uiteindelijk ontdekt dat er in de adapter een bedradingsfout zat waardoor het rooster eigenlijk niet aangesloten was.
Bij correctie daarvan, bleek dat de 6E5C een vrij gevoelige buis is: schaduw helemaal weg bij ca -8VDC t.o.v. kathode, welke aan massa hangt.

Echter, zelfs met enkel een roosterlekweerstand van 1M (i.p.v. origineel 10M) naar massa, en geen signaalinput (d.i. met serieweerstand van 1M losgesoldeerd), was de schaduwbreedte nog niet maximaal.
Enkel met daadwerkelijk kortsluiten van de roosterlekweerstand (dus rooster aan massa), verkreeg ik de maximale schaduwbreedte.

Met de bedoeling om de roosterspanning op massa, dan wel lichtjes negatief te krijgen heb ik dan een 680 Ohm weerstand geschakeld tussen kathode en massa, maar dat verminderde de schaduwbreedte bij zwevende ingang juist nog.
Ook vervanging van de 1M roosterlekweerstand door een 100nF capaciteit veranderde niets aan de zaak.

Heeft iemand een idee of een schakeling om bij zwevende ingang toch nog de maximale schaduwbreedte op de 6E5C te bekomen ?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum