Grundig 2030W3D eindtrafo defect. (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.02.2018, 14:07 (2266 dagen geleden) @ Grad

Zo leek mij anodespanning meten bij een toestel met kortsluiting niet noodzakelijk

lijkt mij ook, vandaar dat ik je adviseerde om de anodestroom te meten. Je ziet dan op je mA-meter waar de kortsluitstroom al dan niet loopt. Volgens de cursus is dat het eerste dat je doet na het opstarten van het toestel.

De spanningen, zoals de anodespanning etc. kan je pas gaan meten wanneer de kortsluiting is opgeheven. Vandaar dat het meten van de spanningen pas wordt gedaan na het meten van de anodestroom (let op de volgorde).

de insteek van de cursus heeft mij dan ook geholpen om de eindtrafo te verdenken.

Een goede cursus helpt altijd, dat ben ik met je eens. Wat betreft je opmerking over "de hoofdweg", een cursus probeert natuurlijk de hoofdweg te bewandelen. Het zou immers raar zijn om dat niet te doen. Wanneer je onverhoopt een zijpad zou inslaan is er natuurlijk nog niets verloren, het duurt dan alleen langer voordat het toestel weer speelt.

Je kan dus van alles overslaan wanneer je een bepaalde procedure volgt. Alleen kost je dat vrijwel altijd extra tijd. Dat lijkt natuurlijk wat tegenstrijdig, maar is goed te begrijpen wanneer je hierover nadenkt. Een voorbeeld is het meten van een eventuele kortsluiting in het anodecircuit (zoals in jouw toestel inderdaad aanwezig was). Dit gebeurt in de cursus vlak voor het opstarten van het toestel. Het voordeel hiervan is dat zo'n kortsluiting dan nooit extra schade kan veroorzaken. Dit alleen al spaart je tijd en moeite.

Het gaat inderdaad om een hobby activiteit. Ik ben zelf nooit professioneel betrokken geweest bij radio- en TV reparaties.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum