Zeer oude merkwaardige radiolamp (Algemeen)

door Herm Willems @, Maastricht, 04.02.2018, 22:23 (2265 dagen geleden)
Bewerkt door Herm Willems, 04.02.2018, 22:43

Vandaag heb ik deze lamp aan mijn collectie toegevoegd. Het elektrodensysteem komt exact overeen met dat van een Telefunken EVN171 uit de eerste wereldoorlog. Ook de voet is hetzelfde. Maar om het dunnere deel is een gloeidraadweerstand gewikkeld. Dat was bij de EVN171's die ik gezien heb niet het geval. Wel bestaan er exemplaren met een wikkel met de gegevens op die plek. Mogelijk zat daar bij sommige typen een weerstand onder? Of moest deze lamp op een hogere spanning branden dan waarvoor deze gemaakt was?

De ballon is echter heel anders. Kleiner, en bovendien aan de bovenzijde van een afsmeltpunt voorzien. In eerste instantie vermoedde ik met een in het verleden gerepareerd exemplaar van doen te hebben. (Ik heb wel eens een foto gezien van een dergelijke lamp die van een nieuwe gloeidraad was voorzien, die had ook een afsmeltpunt aan de bovenzijde.) Maar als dat het geval was zou er een stukje pompstengel in de kneep zichtbaar moeten zijn. En/of een ribbel waar ballondelen naderhand weer aan elkaar gesmolten waren. Dat is bij die van mij niet het geval. Hoe goed ik ook kijk, het lijkt erop dat de ballon origineel, of in elk geval ongeschonden is.

Er zijn m.i. dus 2 opties: het is een tot op heden onbekende variant van Telefunken, of het is een in die tijd door een andere fabrikant gemaakte kloon. En ja, de gloeidraad hoort zo te hangen.

Willen de Telefunkenkenners onder jullie hun licht eens over deze exoot laten schijnen?

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum