Nordmende Elektra D12 met slecht (matig) geluid (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 04.02.2018, 08:39 (2245 dagen geleden) @ ruudtx
Bewerkt door humfred, 04.02.2018, 09:19

Aan de AM banden kan ik geen kwaliteitsoordeel afgeven. Daar is het medium te slecht voor.
De OA79 dioden zitten in het ratiodetectorblikje. Daar zie ik wat tegenop om dat er helemaal uit te slopen. Verder kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat (germanium)dioden verlopen. Het toestel stemt goed symetrisch af en het magische oog heeft een groot dynamisch bereik. Dus de AVR lijkt in orde.
Ik ga vanavond de afregeling van de ratiodetector nalopen. Eventueel een slechte component in de de-emphase.

Het toestel is van mijn buurman. Een Emiratie. Het was van zijn vader en het dient als 2e toestel in de keuken. Daar staat altijd Noor Dubai FM op 93,9 mHz aan en het toestel is op die zender letterlijk en figuurlijk vastgeroest. Het is de eerste keer dat het apparaat kapot is en ik ben verbaasd hoeveel licht het magische oog nog geeft na zoveel jaren dienst. Het lijkt wel nieuw. En toch is het nooit vervangen.
Ik heb alvast het stof en zand eruit gezogen met stofzuiger en kwast en de schaal aan de voor en achterkant schoongemaakt van aanslag. Schaallampje vervangen.
Verder zat de toonregelaar-as muurvast door hardgeworden vet. Met een klein beetje W40 heb ik dat weer mooi soepel draaibaar gekregen. Hetzelfde probleem had de AM afstemcondensator. Dat loopt weer mooi soepel.
Verder is het toestel in zeer goede staat als je bedenkt hoe hoog de temperatuur en de luchtvochtigheid hier is, vooral in de zomer. We wonen direct aan het strand met een zeer "aggresieve" atmosfeer.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum