Nog een paar vragen over de Geloso G3227a (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.02.2018, 18:41 (2247 dagen geleden) @ Eleen

voor dit soort versterkers is de symmetrie tijdens het "clippen" van de eindbuizen erg belangrijk. Het gaat me te ver om op deze plek een en ander in detail te bespreken, men haakt hier immers al af bij de basisbeginselen. Fasedraaiers bestaan in het ideale geval uit een symmetrische ingangstransformator, maar vanaf eind jaren '30 worden meestal a-symmetrische schakelingen met een buis gebruikt. Dat is ook hier het geval.

Dergelijke schakelingen kunnen b.v. bestaan uit een enkele triode (een 76 is zeer geschikt). Zo'n schakeling is van nature goed symmetrisch en verloopt nauwelijks. Na de oorlog ging men echter "moderne" schakelingen gebruiken, vaak gebaseerd op een dubbeltriode zoals de 12AT7. Deze schakelingen zijn vaak sterk a-symmetrisch, niet alleen voor wat betreft de aanstuur impedanties maar ook qua fase. Tijdens het clippen ontstaat hierdoor een soort vervorming die ongewenst is, zeker voor een PA-versterker. Het fasegedrag maakt dit alleen nog maar erger.

Wanneer je nu de koppelcondensatoren ook nog gaat vergroten leidt een en ander meestal tot een zeer ongewenst gedrag. Tegenwoordig noemt men dit TIM vervorming, midden jaren '60 bestond deze afkorting nog niet maar het verschijnsel helaas wel.

De condensator 50 pF, de ongelijke roosterweerstanden etc. zorgen er voor dat een en ander zo goed als mogelijk is wordt gecompenseerd.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum