Nog een paar vragen over de Geloso G3227a (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 02.02.2018, 17:10 (2268 dagen geleden) @ John Hupse †

Heren, bedankt voor jullie antwoorden op mijn vraag

Kris schreef:

die vraag heb ik al enkele malen zien langskomen op andere fora en al flinke discussies over gehad maar de reden is de fazedraaier trap die er voor staat. de ene buis is aangesloten op de anode (CCc) , de andere op de kathode(CAc) . als de eindbuizen roosterstroom gaan trekken (wat bij PA gebruikelijk is voor een maximaal spraak volume) gaat de fazedraaier sterk van werkpunt verschuiven, tenzij de belasting van de eindbuizen op de kathode en de anode van de fazedraaier gelijk is. door de 47 kOhm wordt daar aan voldaan en werkt het geheel, ook bij roosterstroom op de eindbuizen symmetrisch.

John Hupse schreef:

Het gaat hier over het rechttrekken van wat onvolkomenheden in de symmetrie van de fasedraaier. De condensator van 50 pF speelt hierin eveneens een rol.
Anders dan hier wordt beweerd is deze versterker al eerder gemodificeerd. Je kunt dit b.v. zien aan het ontbreken van een aantal onderdelen in de schakeling van de eindtrap. Zie ook de brandvlek op de elco 100 uF vlak boven de oorspronkelijke positie van de kathodeweerstand, het ontbreken van de tweede kathodeweerstand en het (wellicht) ontbreken van de condensator 50 pF. Let ook eens op het soldeerwerk aan de kathodeweerstand.
Het is nu eenmaal zo dat een fasedraaier zoals hier wordt gebruikt van nature geen goede symmetrische werking vertoont, zodat de aansturing van de eindbuizen nou niet bepaald optimaal is nadat er willekeurige onderdelen uit de schakeling zijn geknipt.

Aangezien het werkpunt van de eindbuizen ingesteld wordt door de gezamelijke kathodeweerstand, werkt deze versterker in klasse AB. Tevens is een EL34 niet bijster geschikt om het vermogen dat het stuurrooster te verwerken krijgt bij uitsturing tot in het roosterstroomgebied. Geloso gebruikte daar andere buizen (bv 807 of 6146, beide met vaste NRS vanuit de voeding) voor, aangestuurd via een drivertrafo of door middel van direct gekoppelde kathodevolgers.

Kan iemand dieper ingaan op het symmetrie probleem van de fasedraaier en de invloed die de stopweerstanden hierop heeft; dit blijft voor mij nogal duister.
Goldline verwees ook nog naar de anodeweerstand van de fasedraaier (6,8K of 68K ??)
Welke waarde zit er in de versterkers? 68K lijkt mij het meest logisch.

Alvast dank aan wie me hierverder wegwijs in maakt

Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum