Veiligheidsaarding (Algemeen)

door Eleen @, Deurne (BE), 30.01.2018, 16:47 (2275 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door Eleen, 30.01.2018, 16:57

...
VG1 negentief stroom stuur rooster spanning waar komt dat anders vandaan ?

huub

Huub, het is blijkbaar een groot misterie voor jou, waar nu eigenlijk de benaming Negatieve roosterspanning op slaat en hoe of waar ze vandaan komt, he?

Belangrijk is dat deze spanning altijd slaat op het verschil tussen de kathhodespanning en de stuurroosterspanning!!!!!

Als er een kathodeweerstand aanwezig is, wordt door de stroom die hierdoor loopt, de kathode positief ten opzichte van het stuurrooster, dat via de roosterlekweerstand aan massa ligt. Het rooster is dus negatief ten opzichte van de kathode die zelf positief is tegenover massa!

Is er geen kathodeweerstand aanwezig, dus kathode direct aan massa, dan ligt de roosterlek, afhankelijk van de klasse waarin de buis werkt, aan een voedingspunt dat een negatief voltage heeft ten opzichte van massa;

Klasse A: (de stroom door de buis (en het psa) is constant, onafhankelijk van de uitsturing van de buis) > De negatieve spanning wordt betrokken van een weerstand in de min-leiding in het psa. Door de constante stroom die door deze weerstand loopt is ook de negatieve spanning waarop de roosterlekweerstand is aangesloten, constant. Het rooster is dus negatief ten opzichte van de kathode die hier aan massa ligt!

Klasse B: (de stroom door de bui(s)(zen) (en het psa) varieert, afhankelijk van de uitsturing van de bui(s)(zen) > De negatieve spanning wordt hier betrokken van een apart roosterspannings-psa, in de vorm van een extra wikkeling op de voedingstrafo, voorzien van gelijkrichter en afvlakinrichting. De plus-klem van dit roosterspannings-psa ligt aan massa en de min-klem levert een constante negatieve roosterspanning aan de roosterlekweerstand(en). Het/De rooster(s) is dus negatief ten opzichte van de kathode(s) die hier aan massa ligt!

Bij klasse C wordt de negatieve roosterspanning door roosterstroom (afkomstig van roosterrdetectie) geleverd; hier ga ik even niet verder op in.

Het al dan niet aarden (via randaarding...) heeft absoluut geen invloed op de negatieve roosterspanning of instelling van buizen; neem dat van mij aan!

Huub, je bent een kei in mechanische problemen aan platensspelers, maar de werking of toepassing van buizen heeft voor jou schijnbaar nog veel geheimen...

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum