14 TX 100 A (Algemeen)

door Mick @, Rotterdam, 30.01.2008, 19:18 (5939 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde

Hallo Marc,
Proficiat met het bereikte resultaat! Ik vind dit toch steeds één van de mooiste tv-toestellen uit die periode. Nou dacht ik dat ik een mooi chassis had, maar dat van jou is wel helemaal bling bling!
Toch nog wat kritiek op het beeld: als het geen breedbeeld-uitzending is heb je te weinig rasteramplitude. Ook meen ik een omgeklapte rand boven in je beeld te zien. Ik heb zelf namelijk nogal wat moeite moeten doen om het beeld in verticale richting schermvullend te krijgen. Uiteindelijk met een splinternieuwe PY81 en SK4b overbrugd (zodat de anodeweerstand van de PY81 de waarde van 10 Ohm krijgt) wilde het pas goed lukken. De verticale lineariteit is bij mij nou nog steeds niet geweldig, maar de vervorming is in elk geval niet storend.
Nog een heel andere tip: omdat dit toestel een 4-systemenontvanger is, is in de anodeleiding van B12 (video-eindbuis) een condensator (C110) opgenomen zodat de anodespanning niet op de kathode komt. Dit heeft tot gevolg dat de nulcomponent van het videosignaal zwevend wordt en dat is te zien doordat het zwart in beelden met weinig wit grijs gaat kleuren. Dit vond in bij het kijken naar een film toch wel wat storend. Een eenvoudige oplossing vond ik in het boekje van Aisberg ("zo werkt de televisie";): een diode aanbrengen over R110, dus tussen +3 en de kathode van de beeldbuis herstelt de nulcomponent, dus weer pikzwarte beelden! Aansluitrichting: kathode van de diode aan +3 (dus de "pijl" wijst naar +3).
Succes & groeten, Mick


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum