AZ1 experiment. (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 27.07.2016, 18:29 (2882 dagen geleden) @ Ben

de inwendige weerstand van een diode van een AZ1 als functie van de stroom vind je b.v. hier http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/063/a/AZ1.pdf

Bij een stroom van 60 mA is de inwendige weerstand dus circa 600 ohm. Bij wat lagere stromen loopt de weerstand op tot 800 ohm, bij wat hogere stromen daalt de inwendige weerstand iets. Het totaal gedissipeerde vermogen is circa 3 Watt bij 60 mA. Dit is nog wel te verwerken door de bakelieten huls van een kapotte AZ1, zeker wanneer je deze handig gekozen opstelling van de weerstandjes toepast.

Een weerstand van 100 ohm is in elk geval te klein, en de getoonde 204 ohm is ook nog een faktor 3 te laag. Het gedissipeerde vermogen in een weerstand van 100 ohm is weliswaar gering, circa 0,5 Watt, maar verder heb je er niet veel aan. Je poetst de mythe van de serieweerstand van 100 ohm niet gemakkelijk meer weg, men heeft nu eenmaal een vaste mening over zoiets.

Bij wat grotere stromen (b.v. 100 mA) en bij een wat krappe openingshoek van de gelijkrichter (deze hoek is afhankelijk van de capaciteit van de bufferelco) neemt het gedissipeerde vermogen kwadratisch toe en is het om deze reden niet meer mogelijk om een AZ1 te emuleren m.b.v. ingebouwde siliciumdiodes. Er brandt dan een gat in de huls van de buis, en/of de weerstandjes verbranden.

Wat betreft de opmerking van Anton over een serieweerstand van 500 ohm, dat klopt dus vrij aardig. Of je 1 serieweerstand gebruikt van 600 ohm, of 2 stuks van 600 ohm (voor elke anode 1), dat maakt niet uit. Ook het totale vermogen blijft gelijk, alleen wordt dit bij gebruik van 2 weerstanden netjes verdeeld over beide weerstanden.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum