versterker k4000 (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.06.2016, 07:19 (2926 dagen geleden) @ jostop

maar ik wil ook de VERBETERINGEN

You'r meaning the mods? In these days brengt men inderdaad veel half-ontwikkelde produkten op de markt. Bij de Velleman Hi-End versterker valt dit echter wel mee.

Jij bezit kennelijk het model K4000. Er bestaat een nieuwer model, de Velleman K4040. Hierbij is de kathodeweerstand t.b.v. de tegenkoppeling gewijzigd (was 1K5, is 820 ohm bij de K4040) en wordt het tegenkoppelsignaal nu afgenomen van de 4 ohm uitgang in plaats vanaf de 8 ohm uitgang. Het resultaat is dat de stabiliteit van de versterker nu iets beter is bij een belasting van 4 ohm. Have fun!

Verder is de inschakelvertraging die bij de oudste modellen aanwezig was niet meer aanwezig bij de nieuwere modellen. Het resultaat hiervan is een quick start! People just love this new turbo start!

Hard-core Hi-End liefhebbers gaan meestal van alles veranderen aan zo'n versterker, zonder veel succes te boeken. Je moet dan denken aan het vervangen van de ECC83 audio buizen door buizen met een lagere versterking. Hierdoor neemt natuurlijk de open-loop versterking af, zodat de vervorming toeneemt. Men vindt dat mooier "klinken". Ook de luidsprekerdemping neemt daardoor af (heavy sounds effect!).

Je kunt de acht EL34 buizen natuurlijk ook vervangen door acht triodes uit de jaren '20 (eventueel uit de jaren '30). Meteen even de uitgangstrafo's en de driver schakeling vervangen. Ook de voeding is dan toe aan een upgrade.

Voordeel hiervan is dat het uitgangsvermogen van de versterker dan meer in overeenstemming is met het gebruiksdoel (huiskamerversterker).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum