wie herkent deze batterijsuper (Techniek Overig)

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 02.06.2016, 09:53 (2938 dagen geleden)

Ik heb deze batterijsuper voor MG overgenomen, maar alleen het chassis ervan. Bevat DK91-DF91-DAF91-DL92. Ferrietantenne is niet meer verbonden helaas. Op de foto's zijn een paar specifieke componenten te herkennen, ook heb ik een typenummer op het luidsprekertje, verder een heel klein oscillatorspoel (nooit eerder gezien) en dan heb je het zo'n beetje. Ja, behalve de unieke vorm van het chassis, met die merkwaardige bevestigingsbeugels. Iemand die weet uit welk toestel dit ding kan komen (of alleen al het bouwjaar of land van herkomst), zodat ik het schema kan opsnorren? Zou leuk zijn als ik hem weer aan de praat kan krijgen.
Alvast bedankt!
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]

wie herkent deze batterijsuper

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 02.06.2016, 15:19 (2938 dagen geleden) @ Paul van der Mast

De luidspreker is van Philips, mogelijk bouwjaar 1959. Toch is er iets vreemds mee, want de luidspreker heeft een codenummer uit Hasselt inplaats van een commercieel typenummer zoals je zou verwachten in een toestel dat mogelijk niet door Philips gebouwd is. Zou je het merk van de bruine condensatoren eens kunnen doorgeven, en wat er in de spoelenbussen gestempeld of gegraveerd is? Mogelijk helpt dat met het land van herkomst.

wie herkent deze batterijsuper

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 02.06.2016, 15:26 (2938 dagen geleden) @ Maarten Bakker

De spoelbussen lijken op MBLE, net als de afstemcondensator. De potmeter met schakelaar is weer Philips.......

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

wie herkent deze batterijsuper

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 02.06.2016, 15:37 (2938 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Bewerkt door Maarten Bakker, 02.06.2016, 15:44

Jep, die potmeter viel me achteraf ook op. Wat is het merk van de buizen?

Samen met de herkomst van de luidspreker maakt de aanwezigheid van de potmeter en MBLE-achtige onderdelen de kans zeer groot op een Belgisch fabrikaat dat wel vaker zaken deed met Philips of MBLE. Bijvoorbeeld ACEC, Novak, misschien zelfs MBLE zelf.

wie herkent deze batterijsuper-extra hints

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 03.06.2016, 07:05 (2937 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik kan met moeite op de eerste MF-trafo lezen FUTABA. Op de tweede staat niets. Op een bruine condensator staat KING en op de anderen lees ik Paper Mold. Verder zijn de buisjes van Valvo, Haltron en Telefunken (één is onleesbaar geworden). Hopelijk helpt deze informatie. Zoekend met merknaam MBLE kan ik op RMorg niets vinden wat hierop lijkt, maar misschien zoek ik niet 'slim' genoeg. Ben benieuwd of deze merknamen nog een hint kunnen opleveren....

wie herkent deze batterijsuper-extra hints

door gerard ⌂ @, Zeist, 03.06.2016, 07:38 (2937 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Laatst zijn hier kleine MG/LG radiootjes besproken die door o.a. Kontakt werden verkocht maar uit Japan kwamen. Ik heb er daar ook eentje van die ik Futaba heb genoemd omdat Futaba het merk van de buizen is. Dus wellicht komen jouw MF trafo's ook uit Japan.

Kijk hier zie je Futaba op de buizen staan:

[image]

wie herkent deze batterijsuper-extra hints

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 03.06.2016, 08:15 (2937 dagen geleden) @ gerard

Bedankt voor de tip, Gerard. Ik zie nu ook dat 2 van de buisjes de Amerikaanse aanduiding hebben, 3S4 (de Haltron) en 1R5 (geen merk te bespeuren). Verder staat op het rode wieltje van de potmeter OFF. De onderdelen komen uit allerlei hoeken, maar Japans lijkt dit toestel me niet. Qua constructie lijkt het erop dat het rode wieltje rechts boven zichtbaar moet zijn, net boven een grote zenderschijf. Links de luidspreker en onderin de anode- en gloeidraadbatterij. Dan zit de ferrietantenne netjes boven. Een kunststof kastje natuurlijk. Verder kom ik niet.
MERKWAARDIG vind ik dat het derde rooster (poot 5) van de DL92 niet aan massa ligt, maar is verbonden met een schakelaartje, dat achter uitsteekt en deze verbindt met iets (zit er niet mer aan) op het moment dat een 4 pens stekker wordt aangebracht. Eén van de gepaarde contacten loopt naar het stuurrooster van de DL92. Daar begrijp ik niets van. Wat zou er achterop dit toestelletje dan aangesloten kunnen worden?

wie herkent deze batterijsuper-extra hints

door gerard ⌂ @, Zeist, 03.06.2016, 12:32 (2937 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Op dat stekkertje werd een koptelefoon aangesloten. Kristal, dus hoogohmig en gevoelig genoeg om gestuurd te worden door de UITGANG van je voorversterker, dus de INGANG (stuurrooster) van je DL92. Het is de bedoeling dat dit stekkertje meteen je batterijgebruik terugbrengt door je DL92 te blokkeren. Dat gebeurt door de gloeidraad los te halen van de batterij. Je zou even kunnen kijken naar deze (wel Japanse) Highness, met name het schema. Pin 5 van de DL92 is niet alleen g3 maar ook de center van de gloeidraad.

Hier het schema:

[image]

Batterijbuisjes kunnen zowel serie als parallel worden gevoed. Daarom hebben ze (net als de E-buizen voor 6,3V) gemeenschappelijke gloeispanning, namelijk 1,4V EN (net als de U-buizen voor 100mA) gemeenschappelijke gloeistroom, namelijk 50mA (25mA voor de latere "96" buisjes). Omdat de eindpit dubbel zo hard gestookt moet worden zitten er twee gloeidelen in, namelijk tussen pin 1 en 5, en tussen pin 5 en 7.
Bij serievoeding gebruik je pinnen 1 en 7, daar jaag je 50mA door en de spanning is dan 2,8V. Bij parallelvoeding gebruik je 1 en 7 samen aan de massa en leg je 5 aan +1,4, zodat je een spanning van 1,4 kunt gebruiken, maar je batterij voelt dan natuurlijk een stroom van 100mA. Maar trek je die pin 5 weer los dan stopt de gloeistroom.

Jouw schema zal hier best wel veel op lijken.

wie herkent deze batterijsuper-extra hints

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 03.06.2016, 14:31 (2937 dagen geleden) @ gerard

Klopt! De overeenkomsten in de schakeling zijn frappant. Aan de hand van dit schema zou ik hem wel kunnen herstellen, al weet ik nog niet welke type het is en van welke fabrikant. Maar van dit spul is blijkbaar veel gemaakt, zij het niet zo veel als van de supers met buizen die op wisselspanning gloeien.
Bedankt voor je hulp.

wie herkent deze batterijsuper-extra hints

door kris @, Gent België, 03.06.2016, 07:58 (2937 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Eingelijk is het M.B.L.E. (Manufacture Belge de Lampes Electriques)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Manufacture_Belge_de_Lampes_Electriques.

vooral een onderdelen producent.

Afgewerkte radio's van MBLE ken ik niet, wel veel bouwdozen, kits. (waarvan sommige ook bij philips verschenen en omgekeerd)

groeten

Kris

wie herkent deze batterijsuper-extra hints

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 03.06.2016, 08:46 (2937 dagen geleden) @ kris

Het kan zelfs nog een kit geweest zijn, maar dat is niet het eerste waar ik aan denk, vandaar dat ik een paar Belgische toestelfabrikanten noemde waarvan bekend is dat ze ook wel onderdelen bij MBLE en Philips betrokken.

Japanse trafo's, Duitse buizen... Het maakt het er niet overzichtelijker op. Kan een vrij kleine fabrikant geweest zijn mogelijk.

En tenslotte lijkt het toestel relatief nieuw voor zijn buisbezetting. De meeste toestellen dateren van begin jaren '50 maar hebben een veel oudere opbouw en uiterlijk en ik zou dit toestel toch later inschatten.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum