Lekstroom elko's formule (Techniek Overig)

door Frans Driesens † ⌂ @, REUSEL N.B., 08.12.2015, 22:20 (3084 dagen geleden) @ Norbertos

Ook hallo!

ik heb 5 jaar in de ontwikkel groep natte en droge elco's gewerkt bij Philips (1970-75), maar ik kan mij niet herinneren dat er formules bekend waren omtrent de lekstroom. Wel praktijk gegevens natuurlijk.

De lekstroom is natuurlijk evenredig met de capaciteit, maar vooral afhankelijk van de vulvloeistof en haar regenererend vermogen. Hoe langer de lading erop staat, hoe lager.
Droge elco's hebben geen vloeistof en bij mijn metingen aan tantaal en droge alu elco's zoals de Solid Aluminium Laquered (SAL, oranje lak) kwam ik onder de microamperes... Deze laatste types hebben overigens het eeuwige leven! In tegenstelling tot die tantaalkrengen welke bij hoge spanning kunnen kristalliseren en dan plots doorslag vertonen! Wij hebben toen die SAL ontwikkeld, maar ik zie ze nooit meer ergens terug...

Wij hanteerden als vuistregel voor NATTE elco's: als ie WARM wordt gaat het fout en als ie uitgedroogd is ( belangrijkste euvel van oude exemplaren natuurlijk!)heeft hij geen capaciteit meer.

Het moeilijkste punt bij de fabrikage van folie voor natte elko's is overigens het chloorvrij krijgen van het aluminium na het etsen (oppervlakte vergroting!). De achtergebleven chloor moleculen vreten dan een weg door het dunne oxidlaagje wat de bedrijfspanning moet trotseren (het diëlectricum).

Dit laatste is dan ook de reden van de lekstroom en langzaam neemt die dan toe in de tijd....

Daarom: er is weinig over te zeggen! Sommige Amerikaanse elco's (Hellensens bijvoorbeeld) zijn extreem goed! Een oude Philips doet enkele mA. Komt ie boven de 5 of zo dan zou ik haar niet monteren. Maar zit ie nog in het toestel en laten we dat niet de hele dag spelen: prima.

Overigens: die lekstroom pas meten na een dag op spanning natuurlijk. Hij moet eerst zijn "lekkende gaatjes" in het oxyd immers nog formeren!

Oude voorraad testen:

eerst langzaam via een mA meter en een weerstand van 10kohm op spanning brengen tot hij enkele mA aangeeft. Dan een nacht zo laten staan.

Ik heb ooit een rekje gemaakt, waarmme ik er zo'n 10 parallel heb staan met ieder haar eigen weerstand. De mA meter voor alle tegelijk natuurlijk. Is er een echt fout dan even met de multimeter kijken welke weerstand de meeste stroom doorlaat...

Gaat 10 keer sneller ;-)

Groeten, Frans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum