Wire recorder (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.11.2015, 19:17 (3097 dagen geleden) @ Eduard

Zoals de bovenlijn van een spoorbaan moet die draad wat slingeren. Als die kaarsrecht zou lopen dan slijt de stroomafnemer van de trein op 1 plek. Zelfde met de kop en draad.

Bij de mij bekende transportmechanismen van draadrecorders (ik heb een Amroh Wiramphone en een Webster-Chigaco 18) is er geen sprake van een slingerende draad.De draad loopt langs een groef die dezelfde maat heeft als de draad.

Wel is het zo dat de kop een op-en-neergaande beweging maakt, dit is gedaan om de draad regelmatig op de haspel te wikkelen en heeft dus niet te maken met slijtage van de draad (een slijtage die overigens verwaarloosbaar klein is).

De draad maakt een sleuf in de kop als hij niet slingert.

Deze groef is al door de fabriek gemaakt, en dient om de draad te geleiden. De draad wordt gewoon strak door deze groef geleid, met een snelheid van circa 61 cm per seconde. Deze snelheid geldt ook voor de Webster draadrecorder. Op de onderstaande foto is deze groef te zien, zowel in de O/W kop als in de Wiskop.

[image]

Je kunt een 60 Hz recorder geschikt maken voor 50 Hz door de motoras te voorzien van een aanpassingsveer, dit gaat net zo als bij een 60 Hz grammofoonmotor.

De draaddiameter was in Europa oorspronkelijk 0,1 mm, in 1950 stapte b.v. AMROH over op standaard draad van 0,09 mm (0,0036 inch). Het is sterk af te raden om draad met verschillende diameters door elkaar te gebruiken op dezelfde recorder. De draad kan hierdoor immers vastlopen en afbreken. Vandaar dat ik twee draadrecorders gebruik, de Webster voor 0,09 en de Amroh voor 0,1 mm draad.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum