AC naar DC voeding (Techniek Overig)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 29.10.2015, 16:37 (3124 dagen geleden) @ S.Leunissen
Bewerkt door Mans Veldman, 29.10.2015, 16:49

Sander,

De eerste C achter de gelijkrichter is de buffer elko. Daarna komt een smoorspoel (of weerstand) + de tweede C. Deze twee vormen een laagdoorlaatfilter.

De smoorspoel vormt een inductieve reactantie. Bij 100Hz (dubbelfasige gelijrichting) heeft een 5H smoorspoel een Xl van ong. 3,5k. Je zou een weerstand van 3,5k kunnen gebruiken, maar de spanningsval daarover is groot (175V bij 50mA) zodat er geen spanning voor de achterliggende schakeling overblijft. Er wordt dan als compromis een weerstand van b.v.1k gebruikt, maar de werking van het laagdoorlaatfilter is dan wel minder.

De smoorspoel heeft voor DC een lage weerstand, en dus geringe spanningsval terwijl de Xl wel hoog is. Een kleine smoorspoel heeft vaak een zelfinductie tussen 5 en 10H. Het laagdoorlaatfilter werkt met een smoorspoel dus al gauw een factor 5 of hoger beter dan een 1k weerstand. Terwijl ook de spanningsval veel minder is en er minder warmteontwikkeling is (verlies).

De condensator in het filter heeft een capacitieve reactantie, deze is omgekeerd aan die van de spoel. Hoe groter de C, des te lager de Xc. Bij een grotere condensator zal de filterwerking beter zijn.

De grootte van de buffer C (vaak een elko) wordt o.a. bepaald door het type gelijkrichter. Bij een gelijkrichtbuis wordt aangegeven wat de max. waarde mag zijn.

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum