2 x 10 watt "design" stereoversterkertje (Techniek Overig)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 02.10.2015, 09:58 (3151 dagen geleden) @ Fons Vendrik

Hallo Fons,

Leuk project, netjes afgewerkt. Ik neem desondanks de vrijheid om enkele opmerkingen te maken.

1. De UGT's zijn eigenlijk balanstrafo's
Zpp = 8k
UL aftakkingen op 23%
Zs = 4 en 8 ohm
Dat betekent dat de kern geen luchtspleet heeft. Bij toepassing als SE-trafo gaat de zaak dus extra snel in de verzadiging. Als ik het goed heb is het kernblik gelijmd, zodat herschikken van de blikjes lastig wordt.

2. In het schema zie ik dat de eindbuis als triode is geschakeld, maar in de tekst vertel je dat het schermrooster is aangesloten op een aftakking van de primaire. Als dat laatste waar is heb je dus een UL-SE versterker gebouwd. Je moet je hierbij realiseren dat de schermroosterspanning bij een penthode grote invloed heeft op de versterkingsfactor van de buis. Als door het signaal op de UL-aftakking van de primaire de spanning op g2 toeneemt, dan neemt dus ook de versterking toe. Als de spanning daarentegen afneemt, neemt de versterking ook af. De versterking van de buis staat dus in het ritme van de signaalfrequentie op en neer te wippen. Het gevolg is een aanzienlijke vervorming. Als je bij zo'n versterker een spectrumanalyse doet, dan schrik je van het enorme aandeel even harmonischen in het diagram.
Bij een balansversterker zie je dat niet, omdat het signaal aan de anodes van beide eindbuizen met elkaar in tegenfase is, evenals de even harmonischen. Op die manier vallen die even harmonischen grotendeels tegen elkaar weg. Maar bij een SE gaat dat helaas niet op.
Kom desnoods een keertje met de versterker langs, dan doen we wat spectrumanalyses bij verschillende uitgangsvermogens. Erg leerzaam, dat garandeer ik je.

3. Als je aluminium ontdoet van de oxidelaag, dan herstelt die laag zich binnen 1 of hooguit enkele seconden. Schuren heeft dus weinig zin, tenzij je dat onder geconditioneerde omstandigheden doet, evenals het lakken.

--
M.v.g.
Ben


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum