elcos geisoleerd met pertinax ring of ongeisoleerd (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.05.2015, 09:10 (3274 dagen geleden) @ Leo Bolier

Waarom niet meteen op het chassis trekken.

of de minpool van een bufferelco al dan niet met het chassis is verbonden hangt van de schakeling af.

In sommige gevallen (b.v. bij U-toestellen) heeft men bewust het chassis geïsoleerd t.o.v. de voeding. Dit in verband met de veiligheid.

Leo noemde al een ander voorbeeld, het opwekken van een negatieve roosterspanning door middel van een serieweerstand in de voedingslijn. Nog een ander voorbeeld is het in serie schakelen van twee elco's in geval van een hoge voedingsspanning. De "bovenste" elco wordt dan geïsoleerd opgesteld t.o.v. het chassis.

De schakeling waarbij de negatieve roosterspanning wordt opgewekt via een serieweerstand in de voedingslijn werd veel toegepast bij radiotoestellen. Dit heeft duidelijke voordelen bij gebruik van combinatiebuizen zoals de EBL1 en de EBL21. Dit soort buizen zijn immers uitgevoerd met een gemeenschappelijke kathode-aansluiting.

Een algemeen voordeel van deze schakeling is dat je de NRS voor de eindbuis op deze manier eenvoudig kunt gebruiken voor hulpfuncties zoals het instellen van een drempelwaarde voor de AVR of voor een h.f. volumeregeling. Wanneer de serieweerstand niet wordt ontkoppeld draagt deze bovendien bij aan de afvlakking van de voedingsspanning. Men gebruikte ook wel de gelijkstroomweerstand van een smoorspoel (of een veldspoel) als serieweerstand op deze plek, dit is eigenlijk de meest effectieve oplossing.

In de jaren '50 verdween deze schakeling, voornamelijk omdat de veldspoel definitief werd vervangen door een permanente magneet, en omdat elco's goedkoper werden.

Een voorbeeld van het handig gebruik van zo'n serieweerstand zie je bij de DKE38. De condensator van 0,9 uF dient hier voor de bromcompensatie van de eindbuis.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum