Philips BX400A speelt niet mooi (Techniek Overig)

door Jeroen Landman. @, Hollands Kroon, 04.05.2015, 00:39 (3290 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Is ook eigenlijk onzin...in vroeger tijden fluctueerde de netspanning veel meer dan nu, de centrales leverden gewoonweg minder vermogen (er waren er ook veel meer dan nu).

Als rond etenstijd moeder de vrouw het 2200 Watt Inventum fornuis aanzette en zo'n beetje de hele buurt of straat deed dat ook....dan kon je rustig een dip hebben van een volt of 10-20.

Gaf niks, een buizenradio speelde net zo hard door met zijn warme pitten en van die knipperende peertjes in de lampen keek ook niemand op.

Vandaag de dag zou dat wel anders zijn! digitale apparatuur wil een redelijk constante spanning "zien" een pc of flatscreen tv schakelt gewoon uit als de spanning te veel dipt of piekt.

Als klein jochie kon ik gefascineerd kijken naar het geknipper van de gloeilamp op mijn slaapkamer als Pa beneden in de garage met zijn lasapparaat in de weer was...

In het huidige pand komt 3x63 Ampere binnen en draaien er meerdere hefbruggen, lasapparaten, viergastesters en meerdere pc's plus een batterij TL-armaturen waar je "U" tegen zegt...

In het eerste bedrijf "aan huis" was geen krachtstroom...veel te duur...dus oom had gewoon de 3 fasen van 3 groepen in de meterkast geplukt:-D ja zo ging dat toen.

Een spanningscarrousel...ja leuk maar dat zegt niet altijd alles, ik meet liever de secundaire spanningen en controleer of die een beetje in het gareel zijn.

Philips hanteerde een tolerantie van 10% spanningsverschil.
220 V mag dus een afwijking hebben van 22 V naar boven of beneden...ik neem aan dat Philips geen risico nam en dit dus nog niet het maximale was.

Ergo: een toestel dat op 220 V staat afgesteld moet dus normaal functioneren op een spanning van 198 tot 242 Volt.

Het is dus onzin om een toestel op 245 Volt in te stellen, sterker nog: als de gelijkrichtbuis zwak is en het dan ook nog eens met 15 Volt minder primair moet doen, dan zal het niet of matig spelen.

Heel veel toestellen bereiken de benodigde spanning aan de secundaire zijde niet als de spanningscarrousel te hoog is ingesteld, een gloeispanning van 4,5 Volt of 7 Volt is geen enkel probleem, idem een hoogspanning die wat hoger is.

Maar 3,5 Volt of 5,8 Volt bijvoorbeeld vindt een buis helemaal niet fijn op langere termijn, "koudstoken" is niet de bedoeling.

Dus laat die carrousel lekker op 220 Volt staan, als de netspanning over een x-aantal jaren naar 240 Volt zou gaan is er nog steeds niets aan de hand.

Buizenradio's zijn beresterk en destijds gebouwd om tientallen jaren mee te gaan, toen ze nog in elk huishouden stonden hadden ze een veel zwaarder leven en stonden vaak de hele dag hard aan zodat men door het hele huis muziek en nieuws had, buizen werden letterlijk "leeggespeeld" en om de haverklap vervangen.
Het was dan ook meestal het enige medium in huis.

BX400A's zijn doodsimpele maar zeer goede radio's.

Het barst letterlijk nog van die dingen, als ze te slecht waren om te branden zou je ze heden ten dage niet meer vinden.

Groet,
Jeroen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum