Philips EL6481 versterker (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 31.03.2015, 20:23 (3323 dagen geleden)

Een poosje geleden kreeg ik een Philips buizenversterker van een collega. Op het plaatje achterop staat EL6481C/15. Hij stond al jaren in zijn garage en deed er eigenlijk weinig mee. Ik heb hem eerst maar eens een tijdje in de kamer gezet bij de verwarming, omdat de garage behoorlijk vochtig was. Hier en daar zat wat roest op de schroeven van de kast.
Ik heb de versterker proberen op te starten met een lamp van 100 watt en een variac. De lamp brandde heel fel en normaal zakt hij wat terug, als de versterker opwarmt. De lamp bleef echter fel branden. Ik heb eerst gekeken of er misschien een ratelcondensator inzat met sluiting, maar die heb ik niet teruggevonden. In de versterker is overigens niet geknutseld.
Uit voorzorg heb ik wat condensatoren vervangen zoals de koppelcondensatoren, maar allemaal zonder resultaat.
Er gloeit geen enkele buis.
Ik heb de lamp kortgesloten en de variac langzaam opgedraaid, maar op zeker moment sprong de netzekering van 16 Ampère. Ik dacht eerst dat dat kwam door het inschakelmoment van de variac. Het is een Philips die toch 23 A moet kunnen leveren.
Als ik eerst de variac aan sluit gaat alles goed. De zekering springt zodra ik de versterker aan sluit en de variac opregel. Het opgenomen vermogen staat in een boekje wat er bij zit. Zonder signaal 25kVA, met signaal 95kVA. Wat de k betekent weet ik niet, het boekje is nat geweest en de pagina's zitten aan elkaar geplakt. Het is allemaal wat slecht te lezen. Bij een opname van minder dan 100 Watt zou er maar ongeveer een halve Ampère mogen lopen.
Overigens is het netsnoer in orde
Het valt me op dat de gloeidraden van de eindbuizen, slechts een weerstand hebben van een paar tiende Ohm. Zou daar wat mee mis zijn. Zou het vervangen van alle condensatoren helpen?
Wie geeft de gouden tip.

Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum