buizen ALC, geen compressor. (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 31.03.2015, 07:47 (3323 dagen geleden) @ robot797

Dat is geen compressor of limiter, maar een automatische niveauregelaar of Automatic Level Control.

Een compressor is om de dynamiek te verkleinen tot een bepaald bereik (vergelijk de compressie van radiozenders), een limiter is een apparaat wat een groot stuk van de dynamiek ongemoeid laat, en pas ingrijpt als de boel te hard (dreigt) te gaan.

Automatische niveauregelaars reageren op de pieken in de muziek en regelen zonder de dynamiek te beïnvloeden het niveau terug tot het ingestelde niveau. Dit is vergelijkbaar met een zeer langzame limiter - de limiter blijft bij wijze van spreken ook actief gedurdende 10 a 30 seconde na de piek die voor het ingrijpen zorgde.

Een ALC heeft in popmuziek weinig nadelen. Echter, in klassieke muziek merk je dat na een luide passage de matig-sterke muziek eerst zo zacht is als bedoeld, maar in de loop van 10 seconde weer toeneemt tot dezelfde sterkte als de luide passage.

Ongetwijfeld zijn er wel bandrecorders en andere apparaten te vinden waarin je een ALC schakeling kan vinden. Anders kan je de limiter schakeling die hier gepost is aanpassen voor een zeer trage release-tijd.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum